Idag är det exakt 12 år sedan Pim Fortuyn mördades. Han sköts till döds när han lämnade en studio efter en radiointervju – bara dagar före parlamentsvalet.
Efter det politiska mordet, som sände en chockvåg genom det nederländska samhället, kammade partiet Pim Fortuyns lista hem 20 procent av rösterna.
Den öppet homosexuelle Fortuyn hade byggt sin valplattform på ett slags liberal populism där ett stående inslag var att det "judisk-kristna" västerlandet levde under ett växande hot från islam.
På grund av sin kritik mot mångkulturalismen och invandringen, i synnerhet från muslimska länder, utmålades Pim Fortuyn som "rasist" och "fascist" i medierna, som piskade upp en hätsk stämning mot honom och hans parti.
En av dem som triggades igång av det råa tonläget var vänsterextremisten och djurrättsaktivisten Volkert van der Graaf, som beslutade sig för att göra slag i saken. Den 6 maj 2002 ställde han sig på parkeringsplatsen i Mediapark och Amsterdam och avrättade kallblodigt Pim Fortuyn med sex skott i huvudet.
van der Graaf uppgav senare att motivet till mordet var att han ansåg att Fortuyn var en "samhällsfara" på samma sätt som Hitler under 1930-talet. Under rättegången berättade han att han ville stoppa politikern från att göra muslimer till "syndabockar".
Domen mot Volkert van der Graaf blev 18 års fängelse – men på grund av systemet med villkorlig frigivning sattes han på fri fot under helgen, efter att ha avtjänat knappt 12 år. Han har tidigare uttryckt ånger över mordet, och enligt åklagaren finns det ingen orsak att tro att han kommer att återfalla i brott.
Många av Pim Fortuyns anhängare törstar dock efter hämnd. I en intervju med NOS Friday på fredagen vädjade den mördades bror till anhängarna att de inte skulle få för sig att skipa egen rättvisa. Han konstaterade dock att det var bäst för Volkert van der Graaf att hålla sig undan.
– Om jag vore han skulle jag åka långt bort och se till att jag inte kunde bli igenkänd.