Genomsnittligt antal barn per kvinna i de länder där barnafödandet är mest extremt.

Nu skaffar somaliska kvinnor färre än sex barn var

Publicerad 16 februari 2020 kl 13.22

Utrikes. Barnafödandet minskar något i Afrika, enligt CIA, och i Europa och Östasien är födelsetalen fortsatt låga. FN satsar på mathjälp till alla afrikanska länder som har problem med extremt barnafödande.

Gilla artikeln på Facebook

Den amerikanska myndigheten CIA har kommit med nya uppskattningar om barnafödandet i världen för år 2020. Av de 30 länder där kvinnorna väljer att föda flest barn är det bara två, Östtimor och Afghanistan, som inte ligger i Afrika.

I Somalia skaffar kvinnorna enligt CIA numera 5,51 barn var. Enligt Världsbanken födde somaliskorna år 2017 barn i en takt motsvarande 6,2 barn per kvinna. Samtidigt rapporterade CIA att somaliskorna 2017 bara födde 5,8 barn var, så uppskattade födelsetal verkar variera något mellan olika organisationer.

År 2020 är det trettio länder där kvinnorna skaffar minst fyra barn var och tolv länder där de skaffar fler än fem var. År 2017 var det enligt CIA 35 länder där kvinnorna skaffade fler än fyra barn och fjorton där de skaffade minst fem.

Tittar man på de 30 länder i världen där kvinnorna väljer att föda flest barn var år 2020 så är det åtta afrikanska länder där kvinnorna tycks ha ökat sitt barnafödande de senaste tre åren. Även om det extrema barnafödandet tycks minska en aning över tid så är bilden alltså inte entydig.

I östra Asien så ligger barnafödandet betydligt lägre än i Afrika. CIA uppskattar att kvinnor i Singapore skaffar 0,87 barn i genomsnitt, kvinnor i Taiwan skaffar 1,14 barn, sydkoreanskor 1,29 barn, japanskor 1,43 barn och kinesiskor 1,6 barn.

Även i Europa är barnafödandet lågt. CIA skattar att inom EU så föder kvinnor 1,62 barn var. I Rumänien, Grekland och Polen skaffar kvinnorna 1,38 barn i genomsnitt. I Tyskland och Italien skaffar de 1,47 barn var.

Det brukar uppskattas att det föds 1,06 pojkar för varje flicka som föds. Därför krävs det att varje nyfödd flicka under sin livstid i genomsnitt skaffar 2,06 barn för att befolkningsmängden i ett land inte ska minska över tid.

FN har en underorganisation som kallas för "World Food Programme", WFP, som hjälper till att skaffa fram mat till människor i länder där de har problem med att föda sina befolkningar. Bland de 30 länder i världen där kvinnor väljer att skaffa flest barn är det bara i Ekvatorialguinea som WFP inte är verksamma med mathjälp.

Det är ovanligt att WFP pekar ut det extrema barnafödandet som huvudorsak till matbristen. Istället pekas ofta väderhändelser som gör att matproduktionen blir lägre vissa år oftast ut som primär orsak.

Just när det gäller det land som är hårdast drabbat av extremt barnafödande, Niger, påpekar organisationen dock att en befolkningstillväxt på fyra procent per år är en bidragande orsak till matbristen.


Knockade helt kvarter. Det turkarna inte vet: Han är proffsboxare.0 Plus

Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bolånetagare ska få slippa amortera

Finansinspektionens nya coronadrag.. Ska gälla samtliga nya och befintliga bolånetagare.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fortfarande inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Svenska forskare tar reda på om corona sprids i luften. Tros smitta via aerosoler – små luftburna partiklar.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0