De nya förslagen presenterades av den nytillträdde migrationsministern Johan Forssell (M).
– Reglerna för högkvalificerad arbetskraft ska förbättras. Sverige ska vara ett attraktivt land för högkvalificerad arbetskraft och det ska säkerställas att arbetsgivare inom högkvalificerade yrkessektorer får den arbetskraft de behöver i tid. Det här är en viktig del i regeringens arbete för att stärka Sveriges konkurrenskraft, säger Johan Forssell.
Enligt Sverigedemokraterna saknar regelförändringen emellertid helt betydelse och kommer inte att öka invandringen.
"Personer som annars skulle sökt arbetstillstånd söker nu blåkort. Ingen som kan få blåkort skulle inte kunna få vanligt arbetstillstånd", skriver partiets invandringspolitiske telsperson Ludvig Aspling i en kommentar till Fria Tider.
Förslagen genomför det så kallade nya blåkortsdirektivet som ersätter 2009 års blåkortsdirektiv. Ett EU-blåkort är ett kombinerat uppehålls- och arbetstillstånd som kan beviljas utomeuropeiska invandrare som har ett anställningsavtal för "högkvalificerad anställning" i Sverige.
I propositionen föreslår regeringen de lagändringar som behövs för att genomföra det nya blåkortsdirektivet.
"Förslagen syftar till att förbättra möjligheterna att attrahera och behålla högkvalificerade arbetstagare och underlätta dessa personers rörlighet inom EU", skriver regeringen.
Bland annat innebär förslagen annat att lönetröskeln för att beviljas ett EU-blåkort sänks och kravet på anställningstid sänks till 6 månader. Fler personkategorier får också möjlighet att beviljas ett EU-blåkort, och möjligheterna att byta från andra typer av uppehållstillstånd till ett EU-blåkort utökas. Det blir även möjligt att byta till en annan "högkvalificerad anställning" utan att ansöka om ett nytt EU-blåkort.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.
Artikeln har uppdaterats med SD:s kommentarer.