Sametinget saknar makt

Publicerad 9 november 2014 kl 07.48

Samhälle. Det samiska folkets rätt till självbestämmande i Sverige är mycket begränsat jämfört med i Norge. Anledningen är att Sametinget i första hand är organiserat som en myndighet, visar statsvetaren Ulf Mörkenstam i en ny studie av tinget och dess inflytande.

Gilla artikeln på Facebook

Sedan ett antal år tillbaka har Mörkenstam studerat urfolks rätt till självbestämmande med Sametinget i fokus. Den viktigaste frågan har varit om Sametinget kan garantera samernas rätt till självbestämmande.

– Och den frågan måste vi besvara med nej, säger Ulf Mörkenstam i ett pressmeddelande. Han anger en rad anledningar till detta.

För det första har Sverige betonat att Sametinget är en myndighet under den svenska regeringen. I Norge kan Sametinget lättare ta politiska initiativ på både regional, nationell och till och med internationell nivå.

Dessutom är Sametingets inflytande begränsat av den institutionella organisationen.

– Det finns en inneboende intressekonflikt här mellan rollen som representant för det samiska folket och rollen som myndighet med uppgift att tillvarata den svenska statens intressen, säger Mörkenstam.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Stor M-enighet om ny linje

Stämman avslutad. Ska locka 150.000 S-väljare med hårdare tag mot gängen och minskad invandring.0 

Ekonominyheter

"Krisande" storbolag gjorde vinst på bidragspengarna

Volvo och Scania behåller bidragsmiljarderna.. Volvos ordförande Carl-Henrik Svanberg förklarar att han gör det på grund av lojalitet med makthavarna.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.