Slovakiens näst största stad Kosice är tillsammans med Marseille Europas kulturhuvudstad under 2013. Sedan 1985 utser EU minst en stad per år som får bära titeln kulturhuvudstad.
Mot den bakgrunden väckte det särskilt uppseende på EU-nivå när det i juli i år inkom rapporter om att en stadsdel i Kosice hade uppfört en mur kring ett bostadsområde där det bor många romer. Syftet med muren uppgavs vara att separera oanpassningsbara medborgare från stadens övriga befolkning.
Förra veckan skrev EU-kommissionären Androulla Vassiliou till Kosices borgmästare Richard Rasi för att klargöra att hon var bekymrad över muren.
Det är min starka övertygelse att uppförandet av fysiska barriärer utgör ett brott mot de värderingar som EU bygger på, framförallt respekten för människans värdighet och de mänskliga rättigheterna, som också innefattar etniska minoriteters rättigheter, skrev Vassiliou i brevet som avslutades med en uppmaning till Rasi att snarast informera henne om vad han tänkte göra för att få bort muren.
I sitt svar betonade Rasi att muren uppförts utan erforderliga tillstånd på initiativ av en lokal, självbestämmande stadsdel och att staden Kosice nu hade för avsikt att vidta rättsliga åtgärder för att tvinga stadsdelen att riva muren.
Staden Kosice kommer alltid att kämpa mot rasism och främlingsfientlighet och främja mångkultur och etnisk mångfald, försäkrade Rasi i brevet, som skickades den 15 augusti.
Slovakien har en stor romsk minoritet som enligt folkbokföringen uppgår till ungefär 100 000 personer. I verkligheten bedöms dock antalet vara väsentligt större och utgöra så mycket som 300 000 av de ungefär 5,4 miljoner människor som bor i landet.