Den nya lagen innebär att riksåklagaren – Zelenskyjs nära allierade Ruslan Kravtjenko – får befogenhet att omfördela korruptionsutredningar och även lägga ned dem.
Det påverkar både den nationella antikorruptionsbyrån Nabu och den särskilda antikorruptionsåklagaren Sap, två organ som inrättades genom krav från västländer efter statskuppen 2014.
Efter att lagen klubbats samlades demonstranter i Kiev i vad som beskrivs som den största regeringskritiska protesten sedan Rysslands invasion i februari 2022. Även i Lviv, Dnipro och Odessa rapporteras om demonstrationer, enligt BBC.
JUST IN: 🇺🇦 Protests erupt against Ukrainian President Zelensky in Kiev. pic.twitter.com/aHNvwtzzc6
— BRICS News (@BRICSinfo) July 22, 2025
Protesterna riktades mot vad många uppfattar som ett försök att underminera landets redan svaga rättsstat. Demonstranter bar plakat med budskap som "Vi valde Europa, inte envälde" och "Min far dog inte för det här", enligt BBC.
En av demonstranterna, den 40-åriga advokaten Maryna, säger till Kyiv Independent att Zelenskyj måste stoppa lagen.
– Om han inte lägger in sitt veto är det som att spotta i ansiktet på varje mamma, hustru och barn som förlorat en närstående vid fronten. Det är att trampa ner minnet av alla som dog för vår frihet, värdighet och självständighet.
Zelenskyj försvarade dock sitt beslut att underteckna lagen i sitt nattliga tal och hävdade att antikorruptionssystemet inte fungerat. Enligt presidenten har ärenden som omfattar miljardbelopp "legat i träda" i flera år, och åtgärderna syftar enligt honom till att rensa ut "rysk påverkan". Han lovade samtidigt att kriminella ska ställas till svars.
Kritikerna menar att det är just dessa argument som används för att medvetet montera ned institutionernas oberoende.
Dagen innan lagen klubbades genomförde den ukrainska säkerhetstjänsten och åklagarmyndigheten razzior mot misstänkta ryska spioner inom Nabu – något som ytterligare ökat misstankarna om politisk styrning.
Även från EU-håll är oron nu påtaglig. En talesperson för EU-kommissionen, Guillaume Mercier, uttrycker bekymmer och påpekar att det ekonomiska stödet till Ukraina är kopplat till framsteg i rättsreformer och demokratisk styrning.
Enligt EU:s utvidgningskommissionär Marta Kos innebär lagen "ett allvarligt bakslag". På sociala medier skriver hon att skyddet för Nabus oberoende nu monteras ned, trots att myndigheten är central för Ukrainas EU-ansökan.
Ukrainas biträdande premiärminister Taras Katjka försäkrar dock att myndigheternas kärnfunktioner kvarstår och att kampen mot korruption inte är till salu.
Även tidigare utrikesminister Dmytro Kuleba har kommenterat utvecklingen och kallar det för "en dålig dag för Ukraina". Enligt honom måste presidenten nu välja sida – folkets eller maktens.
Ambassadörerna från G7-länderna har begärt samtal med Ukrainas ledning om situationen kring Nabu och Sap.