Svensk arbetslöshet fjärde högst i EU

Publicerad 11 juni 2023 kl 10.37

Ekonomi. Trots minskningen under pandemin är Sveriges arbetslöshet fortfarande bland de högsta i EU, visar siffror från Eurostat. De dåliga svenska siffrorna – som helt beror på alla arbetslösa invandrare i landet – kan bli ett problem när kronan snabbt sjunker i värde och ekonomin anses vara på väg in i en lågkonjunktur.

Dela artikeln

Sverige är just nu ett av de länder som har högst arbetslöshet i EU. Endast Spanien (12,8 procent), Grekland (10,9 procent) och Italien (7,8 procent) har högre arbetslöshet.

Arbetslösheten bland svenskar ("inrikes födda") är dock låg – 4,7 procent – medan arbetslösheten bland afrikaner är över 28 procent. Viktigt att veta är dock att exempelvis invandrare som lever på socialbidrag eller föräldra­försäkring (en form av bidrag, trots att det heter försäkring) inte räknas in i antalet arbetslösa.

Än så länge syns resultatet av räntesänkningarna och de olika bidragen till företag under pandemin fortfarande mest i statistiken, och det gäller i hela EU.

Arbetslösheten i EU i mars var enligt Eurostat 0,2 procentenheter lägre än samma månad föregående år. Den sjönk från 6,2 i mars 2022 till 6 procent i mars 2023.

Av samma orsaker har den svenska arbetslösheten minskat från 7,7 procent i mars 2022 till 7,2 procent i mars 2023. Men det nordiska landet har alltså fortfarande unionens fjärde högsta arbetslöshet.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.