Svenska hyror kan höjas 25 procent

Publicerad 22 oktober 2022 kl 10.54

Ekonomi. Till följd av de kraftiga prishöjningarna på bland annat livsmedel kan hyresvärdar som hyr ut lägenheter i det reglerade beståndet få göra kraftiga prishöjningar nästa år.

Dela artikeln

Enligt överenskommelsen med Hyresgästföreningen, en S-märkt organisation som "förhandlar" om de reglerade hyrorna med värdarna varje år, ska hyreshöjningar följa den allmänna ökningen av vissa konsumentpriser.

Förslag från hyresvärdar ligger nu på en höjning med mellan 10 och 25 procent beroende på område, medan Hyresgästföreningen föreslår höjningar med ca 2 procent.

I Stockholm vill fastighetsägarna höja hyrorna med 9,5 procent, men Hyresgästföreningen vill bara gå med på 2,4 procent där.

Nathalie Brard, chef för fastighetsmarknad på Fastighetsägarna Stockholm, säger till Hem och Hyra att den S-märkta organisationens motbud är orealistiskt.

– Hyresgästföreningen verkar inte fullt ut ha insett vad som händer i ekonomin just nu. I en värld där kostnaderna för att förvalta hyresfastigheter stiger med 20–25 procent eller mer, skulle Hyresgästföreningens motbud, om det blev verklighet, utgöra ett stort hot mot hyresrättens framtid, säger hon.

Totalt bor cirka tre miljoner svenskar i hyresrätter i det reglerade beståndet, i huvudsak medelålders personer eller äldre. I Stockholm innebär det att gruppen betalar ca 25 procent av marknadspriset för att hyra en bostad i samma område.


Nyheter från förstasidan

Ryssland och Nordkorea sluter försvarspakt

Lovar hjälpa varandra vid angrepp. Putin togs emot med pompa och ståt i Pyongyang.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.