Vändningen i ekonomin

Svenskar konsumerar allt mindre

Publicerad 25 december 2019 kl 18.30

Ekonomi. Sverige fortsätter att sjunka och hamnar nu utanför topp 10 när invånarnas konsumtionskraft mäts i Europas länder, samtidigt som svensk BNP per capita fortsätter ned.

Gilla artikeln på Facebook

© SCB

Sverige faller för tredje året i rad, enligt SCB.

Listan toppas av Luxemburg, Norge och Schweiz men även de övriga nordiska länderna Danmark, Island och Finland kommer före Sverige i mätningen.

Först på plats 12 hittar man Sverige, mycket nära EU-snittet. EU-snittet inkluderar idag länder som i praktiken inte har någon utvecklad konsumtions­ekonomi, såsom Bulgarien, Kroatien, Malta, Cypern och Rumänien.

Norge, Island och Schweiz är inte med i EU och räknas däremot inte in i snittet.

Luxemburg toppar EU:s BNP per capita, med 261 procent över EU-snittet. En förklaring till Luxemburgs höga resultat är den höga andelen som arbetar i Luxemburg utan att vara bosatta där. Det vill säga att de bidrar till BNP men är inte med i befolkningsstatistiken. Bulgarien ligger lägst i jämförelsen med 49 procent under genomsnittet för EU-länderna.


Kolumn. Klas Blom om en utveckling som kan ge banker och statsmakt oinskränkt kontroll över medborgarna.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bunkring av torrvaror och djupfryst. Totalt steg försäljningen med 11 procent.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.