Förhandlingarna kring EU:s så kallade krispaket på 8.000 miljarder kronor med det påstådda syftet att rädda coronadrabbade länder blir allt allvarligare.
Förslaget drivs av flertalet EU-länder, däribland Tyskland.
Men Sverige och tre andra länder säger ännu nej. Anledningen är att EU vill dela ut pengarna som bidrag i stället för lån. Samtidigt ska andra medlemsländer gå i borgen för den gigantiska summan.
För Sveriges del skulle det även innebära en höjd EU-avgift på 10 miljarder om året.
Än så länge har Sveriges statsminister Stefan Löfven stått på sig. Han anser att krispaketet är oacceptabelt och kan få ödesdigra konsekvenser för framtiden.
Och han framhäver verkligen allvaret i situationen.
– Det kan komma nya, andra kriser om bara några år. Så vi ska inte överge viktiga principer här. Vi ska till exempel inte skuldsätta kommande generationer med hundratals miljarder kronor och därför tycker vi att det är en bättre idé att hjälpa länder genom att ge lån på bra villkor i stället för bidrag, säger statsministern till TT/Ekot.
Får de drabbade länderna i stället låna pengar kan de investera i saker som höjer tillväxten och stärker deras ekonomi, vilket sedan gör att de kan betala tillbaka, är hans resonemang.