Microsoft lägger nu mejl från oss i mappen "Skräppost" på Outlook/Live/Hotmail. Kolla mappen om du väntar på mejl från oss.
Sveriges Radio.
Holger Ellgaard

Sveriges Radio tar upp fallet "Johanna"

Publicerad 19 april 2013 kl 20.38

Inrikes.Sveriges Radios program Medierna i P1 tar imorgon upp fallet "Johanna" som Fria Tider skrev om under förra veckan.

Gilla artikeln på Facebook

Det är journalisten Katarina Andersson på produktionsbolaget Tredje Statsmakten AB som tagit initiativ till att låta medias hantering av Johanna granskas av programmet. Andersson skickade mail till Fria Tider dagen efter publiceringen för att få komma i kontakt med journalisten bakom artikeln.

I morgondagens program granskas den senaste tidens "rasist"-drev i media, förutom fallet Johanna granskar programmet de fall med busschaufförer som anklagats för att dela upp passagerare utifrån etnicitet.

- Vi håller på att granska flera av de här historierna, om du minns det här med busslinjer, att de hade delat upp bussarna? Vi tittar på dem också, att det är en del som inte stämmer. Vi har kommit fram till att det är slarvig journalistik, säger Katarina Andersson till Fria Tider och fortsätter.

- Det behöver inte alltid vara rasism för att man gör på ett visst sätt. Johanna säger, jag har inte bett om en svensk chaufför för att jag är rasist, jag har bett om en svensk chaufför för att jag vill förstå vad han säger och för att jag inte kunde sitta i bilen av medicinska skäl. Men det kommer inte fram, det intryck man får är att hon är rasist och har begärt en svensk chaufför. Och det här ledde också till att Lena Melin, som är krönikör på Aftonbladet, skrev en krönika dagen efter om svensk apartheid. Och då när man bygger en sådan krönika på ett fall där en part inte har kommit till tals, och skriver att det är svensk apartheid, då har man ju dragit iväg åt ett håll som inte är bra helt enkelt. Det bygger inte på sanning.

Imorgon klockan 11:03 sänds Medierna i P1 med repris på söndag klockan 18:00. Programmet har omkring 200 000 lyssnare.

Artikeln är uppdaterad


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Fler än nånsin vill sälja sin bostadsrätt

Antalet begagnade bostadsrätter till salu fortsätter skena.. "Vi har nu ett rekordutbud av bostadsrätter", uppger Hemnets talesperson Staffan Tell.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Jan Tullberg om politikens trilemma. "Alla liberaler är inte komfortabla med att majoriteten ska bestämma."0 

Vetenskap

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Familj får 100.000 kronor efter unikt myntfynd på tomten. Skånska familjen fann över 20 mynt som är 300 år gamla.0 Plus

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0