Trump kan avskaffa medborgarskap vid födseln

Publicerad 22 november 2020 kl 20.09

Utrikes. Trumpadministrationen överväger att genom en presidentorder avskaffa rätten till automatiskt medborgarskap vid födseln, rapporterar The Hill.

Gilla artikeln på Facebook

Det fjortonde tillägget till USA:s konstitution, från 1868, tolkas idag på ett sätt som gör att alla barn som föds på amerikansk mark automatiskt blir medborgare i USA .

Det innebär exempelvis att en illegal invandrare som föder sitt barn i USA kan använda sig av barnet för att själv få stanna i landet. Det utbredda fenomenet har fått namnet "ankarbarn".

Redan för två år sedan meddelade Donald Trump att han planerade att använda sig av sina presidentbefogenheter för att avskaffa det automatiska medborgarskapet. Men sedan hände ingenting och precis som med många andra av presidentens invandringskritiska löften tycktes det hela rinna ut i sanden.

Men nu arbetas det i Vita huset för att kunna få fram en sådan exekutiv order från presidenten "innan Bidenadministrationen tar över i januari", skriver The Hill.

En sådan order skulle omedelbart angripas av domstolar, och förhoppningen bland Trumps medarbetare är enligt The Hill att få till ett domstolsbeslut i frågan. Enligt kritiker till den nuvarande grundlagstolkningen är det uppenbart att det fjortonde tillägget när det tillkom egentligen syftade till att garantera medborgerliga rättigheter för frigivna slavar i USA, inte att dela ut pass till illegala invandrares barn.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Läderbaggarna riskerar bli hemlösa. Brist på yngre träd i ekhagar skapar problem.0 

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur