USA-oljan kraschar helt

Publicerad 21 april 2020 kl 00.30

Ekonomi. Priset på den nordamerikanska WTI-oljan nådde sin lägsta nivå någonsin med -37,63 dollar per fat på måndagen. Prisnivån, som beror på Rysslands priskrigsbesked under Opec-mötet i början av mars, leder nu till att de amerikanska oljejättarna tvingas betala sina kunder för att få leverera olja. Bedömare tror nu att flera av USA:s oljebolag kan gå i konkurs redan inatt.

Gilla artikeln på Facebook

Det var inte länge sedan oljepriset låg på 65 dollar per fat, men efter den senaste tiden coronaturbulens och Rysslands beslut att inte längre samarbeta med den USA-kontrollerade oljejätten Saudiarabien har det sjunkit till negativa priser istället.

Oljebolagen i USA tvingas nu alltså betala sina kunder för att de ska ta emot oljeleveranser. Flera av dem kan gå i konkurs redan inatt, enligt bedömare i flera medier.

Negativa priser gällde för den nordamerikanska WTI-oljan som sjönk till -37,63 dollar per fat, en minskning med över 200 procent. Nordsjöoljan Brent sjönk till 23 dollar per fat, drygt 10 procent.

Eftersom oljelagren i USA nu är fulla utesluter inte experter att oljan kan ha negativa priser även en tid framöver. Cisternerna i den viktiga oljeknutpunkten Cushing i Oklahoma och pipelinen där oljan fraktas är fulla.

USA och Europa upprätthåller sedan krisen i Ukraina en rad ekonomiska sanktioner mot Ryssland. Jämfört med motåtgärderna som nu träffar den amerikanska oljemarknaden har sanktionerna dock knappt varit kännbara för den ryska ekonomin.


"Sexfantasier inte alltid så PK". Porrforskarens nya fakta utmanar feministiska teorier.0 Plus

Nya Sverigebilden

Scener från Malmö väcker förundran i USA. "Den svenska regeringen har tagit in en befolkning som hatar dem."0 Plus

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.