USA ska stjäla ryska biljoner

Publicerad 28 december 2023 kl 11.22

Ekonomi. USA har lagt fram en plan på att lägga beslag på de motsvarande 3.000 miljarder kronor som tidigare frysts av västvärlden.

Dela artikeln

Enligt det amerikanska förslaget ska arbetsgrupper från G7-länderna utforska på vilket sätt man kan beslagta de frysta tillgångarna, skriver Financial Times.

USA – med stöd av Storbritannien, Japan och Kanada – har föreslagit att gå vidare med förberedelserna så att alternativ kan presenteras vid ett möjligt G7-möte att den 24 februari. Alltså på tvåårsdagen av Rysslands invasion av Ukraina.

Fria Tider rapporterade i somras om att olika länder beslutat att hämta hem sitt guld från utlandet efter att ha sett vad som hände med de ryska guld- och valutareserverna. Detta av rädsla för att pengarna helt enkelt ska stjälas om man i framtiden skulle hamna i onåd hos Washington.

– Vi hade guldet i London. Men nu har vi fört tillbaka det till vårt eget land så att det är i tryggt förvar, sade en företrädare för en centralbank som citerades anonymt i en rapport från Invesco.

Den svenska guldreserven förvaras bland annat av centralbankerna i USA, Storbritannien och Kanada.


Nyheter från förstasidan

Får 8,5 miljoner i fallskärm för "Ausländer raus"

David Lång blir högbidragstagare. Skattebetalarna ska betala politikern 75.000 kronor i månaden i 14 år.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.