SPLITTRAT: I Sverige är samhällsklasserna mer politiskt splittrade än i USA, samtidigt som USA har större social segregation än Sverige.

Välfärd splittrar samhället

Publicerad 30 juni 2014 kl 10.24

Samhälle. I länder med omfattande välfärdstater är skillnaderna mellan samhällsklasserna i politiska åsikter starkare än i länder med mindre välfärdsstater och större ekonomisk ojämlikhet, visar en studie från Umeå universitet.

Gilla artikeln på Facebook

I en färsk avhandling konstaterar forskaren Arvid Lindh att den etablerade uppfattningen om att ekonomisk ojämlikhet leder till starkare sociala konflikter i ett samhälle stämmer – men bara delvis.

Länder med större välfärdsstater har visserligen mindre sociala spänningar, men detta innebär inte att klassmotsättningar upplösts eller saknar betydelse i välfärdsinriktade högeskatteländer, såsom Sverige. I dessa länder är istället skillnaderna mellan samhällsklasserna i åsikter om välfärdspolitik starkare än vad som är fallet i länder med mer begränsade offentliga välfärdssystem, såsom USA.  

– Välfärdssystemen påverkar förekomsten av klassrelaterad social konflikt genom dess kapacitet till ekonomisk omfördelning, konstaterar Arvid Lindh i ett pressmeddelande.

Sammantaget visar studien att länder med mindre välfärdsstater främst präglas av sociala konflikter medan de politiska klassmotsättningarna är dominerande i länder med större välfärdsstater. 


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.