Var tredje drar ner på julklappsköpen i år

Publicerad 1 december 2023 kl 17.46

Ekonomi. Var tredje svensk kommer att lägga mindre pengar på julklappar i år jämfört med i fjol. Det främsta skälet är att man fått sämre ekonomi.

Dela artikeln

I SBAB:s julklappsundersökning 2023 har 1.000 personer tillfrågats om hur de resonerar kring årets julklappsinköp.

Av undersökningen framgår att 1 av 3 kommer att lägga mindre pengar på julklappar i år jämfört med i fjol. 9 procent uppger också att de inte kommer att köpa några julklappar alls.

Det främsta skälet till den minskade budgeten för julklappar anges vara sämre ekonomi, vilket 48 procent svarar. Relativt många, 35 procent, uppger att de kommer att lägga mindre pengar i år jämfört med i fjol för att de inte tycker att det är lika viktigt med julklappar längre.

– De senaste årens höga energipriser, höga inflation och inte minst räntehöjningarna har grävt djupa hål i mångas plånböcker. Vi befinner oss också nu i en lågkonjunktur. På så vis är det inte förvånande att många ser över utgifterna för julklappar i år, säger Linda Hasselvik, SBAB:s privat- och boendeekonom, i ett pressmeddelande.

4 av 10 uppger att de är stressade inför jul. Det som stressar mest är kostnaderna för julklappar, vilket 9 procent uppger. Ytterligare 6 procent uppger att de är stressade över kostnaderna för julmaten. Det är dock inte bara kostnaderna som stressar. 7 procent uppger att de är mest stressade över att träffa släkten och en lika stor andel att de är mest stressade över julstädningen och pyntningen.

Kostnaderna för julklappar stressar de som är mellan 18–34 år mest. 15 procent av den åldersgruppen svarar det. Motsvarande siffra för de mellan 56–79 år är bara 2 procent. De i den äldre åldersgruppen är generellt sett mindre stressade inför jul och bland dem som ändå är stressade anges julstädningen och pyntningen som det största stressmomentet. Det finns också en tydlig skillnad mellan könen. Totalt bland de tillfrågade i åldern 18–79 år uppger 47 procent av kvinnorna att de är stressade inför årets jul men bara 38 procent av männen.


Nyheter från förstasidan

Skuldsatta dödsbon ökar när fler boomers dör

"Det kan bli en överraskning". Banken har förtur när den belånade generationen går bort.0 

Ekonominyheter

Bostadspriserna "steg" igen

SBAB: Säsongseffekt.. Oklart om priserna stiger på riktigt.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.