Vetenskaplig tidskrift tros vara högerextrem

Publicerad 28 september 2014 kl 08.14

Vetenskap. Världens mest ansedda medicinvetenskapliga tidskrift, brittiska Lancet, har hamnat i blåsväder efter att ha publicerat ett öppet brev med Israelkritiskt innehåll. Brevets författare har visat sig mejla runt en video som anklagas för antisemitism. Men trots det vägrar tidskriften blankt att ta bort brevet från sin webbupplaga, rapporterar Telegraph.

Dela artikeln

Mer innehåll

Den här kontroversiella videon mejlade forskarna runt bland sina kollegor, enligt Telegraph.

Bakom beslutet att säga nej till censuren står tidningens chefredaktör, forskaren Richard Horton, som har blivit föremål för ett omfattande mediedrev sedan artikeln Ett öppet brev till folket i Gaza först publicerades i Lancet den 23 juli i år.

Den brittiska Israellobbyn kontaktade först Lancets redaktion och påpekade att flera av upphovsmännen bakom brevet hade delat en video från den amerikanske politiske aktivisten och tidigare republikanske kongressledamoten David Duke, som av media beskrivs som en av världens ledande antisemiter.

Lancet beslutade att säga blankt nej till de pro-israeliska kraven och chefredaktören Richard Horton tillade att för hans del spelar det ingen roll att några av vetenskapsmännen bakom brevet starkt rekommenderade David Dukes kontroversiella Youtube-video CNN, Goldman Sachs & the Zio Matrix.

Avfärdar kritiken
Enligt Horton hade Israellobbyn visserligen helt rätt i att forskarna sympatiserade med budskapet i videon, men de hade fel om de trodde att Lancet därför skulle ta bort deras brev från sin webbplats. Han underströk även att mediernas försök att knyta brevskrivarna till David Duke var "ytterst irrelevanta" och utgjorde del av en "förtalskampanj".

– Ärligt talat ser jag inte på vilket sett detta har att göra med brevet till Gaza. Jag har inga planer på att avpublicera brevet och jag skulle inte dra tillbaka det även om de påståenden vi får höra visar sig stämma, sade Richard Horton till Telegraph.

Vetenskapsmännen bakom brevet är inne på samma linje.

– Jag har valt att på ett legitimt sätt använda min yttrandefrihet. Och jag varken sympatiserar med eller ser något värde i den politik som den israeliska regeringen står för, en inställning jag delar med många andra inklusive judar i och utanför Israel, säger den italienska genforskaren och professorn Paola Manduca som är en av författarna.

Det var Manduca som tillsammans med den brittisk-kinesiske kirurgen Swee Ang hade mejlat runt en länk till David Dukes video bland andra forskare inom det medicinska området. Ang är en etablerad kritiker av Israel och var en av de läkare som bevittnade Israels kontroversiella massakrer i Sabra och Shatila, där libanesiska falangister mördade mellan 700 och 3.000 personer under så gott som total medietystnad i västvärlden.

Anklagas för extremism
Mark Pepys är läkemedelsforskare och långvarig politisk aktivist inom den brittiska Israellobbyn. Han anklagar Lancets redaktör personligen när han talar ut om saken i Telegraph.

– Hortons betende faller in i ett långvarigt mönster där han använder Lancet som plattform för sina egna extremistiska politiska uppfattningar, säger han och fortsätter:

– Det har fått tidningen att sjunka långt under den tidigare höga nivå som man alltid har haft.

Men trots pressens skriverier och den pro-israeliska kritiken tycks den medicinska världen inte vara villig att vända ryggen åt Lancet, tvärtom. Efter att den vetenskapliga tidskriften publicerat ett upprop till stöd för brevet valde över 20.000 av dess läsare att underteckna det, skriver Telegraph.

Artikeln är rättad: Det var libanesisk milis, ej Israel, som utförde massakrerna i Sabra och Shatila.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SvFF betalar för Reinfeldts personliga assistent

Olof Lundh inte nådig i "Sommar i P1". Avslöjar hur impopuläre ordföranden blivit ett sänke för svensk fotboll.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.