Taharrush i Stockholm: Här sänder de sexattacken live i arabisk Facebook-grupp

  • Arabiske Adam, 25, blev vittne när hans landsmän livesände sexattacker mot svensk kvinna på Facebook
  • Han filmade händelserna och kontaktade polisen
  • Nu talar han ut i Fria Tider om landsmännens beteende
Publicerad 19 februari 2017 kl 18.16

Inrikes. Våldtäkts­fenomenet taharrush har kommit till den svenska huvudstaden. Arabiska män i grupp som ser det som en sport att sexofreda svenska kvinnor.
– De vill visa att de lever livet i Stockholm och är coola, berättar Adam, som själv har arabisk bakgrund.

Gilla artikeln på Facebook

Vi kallar honom Adam. Han vill inte framträda med sitt riktiga namn i Fria Tider av rädsla för repressalier. Adam är i 25-årsåldern och född i Sverige men har arabisk invandrar­bakgrund.

Adam är med i en arabisk grupp för tunisier bosatta i Västvärlden. Gruppen har omkring 60.000 medlemmar och har som målsättning att "samla så många tunisier som möjligt som bor i Europa".

För lite drygt tre veckor sedan, natten till 26 januari, var han inloggad på Facebook och fick då se en live-sändning i gruppen. Sändningen börjar vid halv fyra-tiden på natten och visar två tunisiska män som går från en kebab­restaurang i centrala Stockholm som avrundning på en utekväll.

– De försöker få tag på taxi men ingen vill köra dem. Sedan försöker de sno cyklar för att cykla hem, men det går inte heller, berättar Adam om det som han ser i videon.

Sexofredar kvinna
Men det är vad som händer sedan som chockar Adam. På en i övrigt folktom gata ger sig de båda tunisierna plötsligt på en ensam kvinna i 25-årsåldern, allt medan de filmar och live-sänder övergreppet via Facebook.

– Hon säger: "Sluta filma!" De börjar tafsa och dra i hennes kläder och försöker våldta henne på något sätt, berättar Adam.

– De tar på hennes kläder, hon skriker, de tar på hennes hår, den ene av dem filmar, sedan slutar filmen.

Adam tar upp sin mobiltelefon och filmar datorskärmen. En del av den suddiga filmen har han lagt upp på sin egen Facebook­sida och den kan även ses i den här artikeln. Resten av videon ska han lämna till polisen, berättar han.

– Jag ville inte lägga upp hela videon, bara åtta sekunder för att visa respekt till offret och visa hänsyn, förklarar Adam.

Gärningsmännen försvaras
Enligt Adam tycker många araber inte att det är fel att sexofreda kvinnor. Han berättar att de flesta av dem i gruppen till och med tyckte det var häftigt.

– De vill visa att de lever livet i Stockholm och är coola, säger han om männen i videon.

– Många tunisier försvarar dessa våldtäktsmän och ser det som att jag hatar tunisier för att jag har hängt ut mina landsmän. Jag ser det som ett allvarligt brott, men de ser det som något normalt.

Han berättar att han inte var ensam om att chockas av filmen, men att de flesta tyckte den var "cool".

Hotas till livet
Adam har lagt ned ett gediget arbete på att försöka ta reda på vilka de båda tunisiska männen i videon är. Enligt honom är den ene av dem en 27-årig arab bosatt i Stockholms­området. Enligt handlingar från rättsväsendet som Fria Tider tagit del av är mannen dömd för bland annat olaga hot och övergrepp i rättssak. Den andra mannen är en så kallad papperslös flykting som bott sig i Sverige sedan 2014 och som gömmer sig undan de svenska myndigheterna.

– Han försöker träffa kvinnor och övertyga dem om att gifta sig med honom så att han får stanna i Sverige, berättar Adam.

Adam har till och med hotats till livet för att ha protesterat mot sexförbrytarna.

– När de sände live igen efter några dagar så konfronterade jag han med glasögonen, då mordhotade han mig och svor åt mig att han ska skicka sina vänner på mig. Sedan blockerade han mig, berättar han.

Han berättar också att en av männen i klippet, den papperslöse flykting som även mordhotat honom, tidigare ska ha gett sig på en annan kvinna på ett liknande sätt. Det sexövergreppet inträffade strax efter att araben kommit till Sverige.

Vill att kvinnor anmäler
Det är många som reagerat på Adams inlägg på Facebook. En av dem är en feministisk medieprofil. Hon reagerar emellertid inte så mycket på övergreppet som sådant utan på tonläget i folks kommentarer där de reagerar med avsky mot sexförbrytarna.

– Båda dessa våldtäktsmän är tunisier som jag. Ingen av dem har bott så länge här Sverige, jag har efterforskat och noga kollat upp vilka de är innan jag skrev själva inlägget. Jag förstår att du jobbar för flyktingars bästa och rättigheter men dessa två äckliga parasiter har förbrukat sina rättigheter tycker jag, skriver Adam som svar till henne, något han även poängterar för Fria Tider.

Han förtydligar att syftet med att han försöker uppmärksamma folk om sexofredandet är att förhindra att fler kvinnor råkar illa ut och att de kvinnor som drabbas ska våga anmäla.

– Syftet är att detta ska nå offret, att hon ska kunna våga gå till polisen, polisanmäla och peka ut dessa idioter. Om offret inte gör en anmälan så går de fria och kommer undan, säger Adam.

– Syftet är inte att hänga ut invandrare, jag är ju själv invandrare.

Har polisanmält
Adam berättar att han har anmält händelsen till polisen och att polisens utredare hört av sig till honom för att få hela videofilmen.

På polisens presstjänst har man däremot inte fått någon information om händelsen.

– Det här är absolut inte något som jag känner igen, men det behöver inte betyda att det inte har hänt, säger Stockholms­polisens press­talesman Towe Hägg till Fria Tider under söndagen.

– Jag känner inte till det du pratar om, men det är jag det.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.