19-årige Zaid Sadulla Shukri häktades i helgen.

Zaid, 19, kastade sten mot polisen – ett brott som nu kan ge LIVSTIDS fängelse

Publicerad 29 april 2020 kl 18.12

Inrikes. 19-årige Zaid Sadulla Shukri häktades i söndags för försök till blåljussabotage efter att ha kastat sten mot polisen i en Stockholmsförort. Det är en sedan årsskiftet ny brottsrubricering som i grova fall kan resultera i livstids fängelse och där påföljden överhuvudtaget aldrig kan stanna vid böter.
 – Det finns bara fängelse i straffskalan, säger åklagare Angelica Runesson till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

Zaid har de senaste åren varit en riktig plåga för de boende i Tyresö. 19-åringen har ett gediget belastningsregister och han och hans kumpaner ligger bakom ett flertal grova brott i Stockholmsförorten. Zaid är bland annat dömd för misshandel, olaga hot, rån, utpressning och övergrepp i rättssak. Den senaste domen mot honom är bara två månader gammal.

Nu finns däremot chans att Tyresöborna äntligen får lite lugn och ro. I fredags kastade nämligen Zaid sten mot en polispatrull i Tyresö, ett brott som tidigare inte ansetts särskilt allvarligt eller riskerat att få några långtgående konsekvenser för gärningsmännen.

Men tack vare en ny lag som trädde i kraft vid årsskiftet kan det bli sista gången Zaid får uppleva livet utanför murarna på ett tag. Han är nämligen misstänkt för det nya brottet försök till sabotage mot blåljusverksamhet. Det är ett brott som, om det anses grovt, har livstids fängelse i straffskalan.

Kastade sten från kulle

Enligt polisens händelserapport från fredagen stoppades och kontrollerades två män av en polispatrull i fredagskväll. Detta efter att de "gestikulerat och haft en aggressiv attityd" mot poliserna.

Männen avvisades från platsen, men en av dem tog sig upp på en kulle. Därifrån kastade han en större sten mot en polis och polisbil, dock utan att träffa. Stenkastaren sprang sedan från platsen, men tack vare hjälp från allmänheten kunde han gripas av polisen. Den gripne var 19-årige Zaid.

Under söndagen häktades Zaid på sannolika skäl misstänkt för försök till grovt våld mot tjänsteman samt försök till sabotage mot blåljusverksamhet. Domstolen skriver i motiveringen till häktningsbeslutet att det finns risk att Zaid fortsätter med sin brottsliga verksamhet.

Zaid hävdade under häktningsförhandlingen att han under fredagskvällen umgicks med tre andra personer i Tyresö. Han förnekar att han kastade stenen och att polisen inte kan bevisa att det var han som gjorde det.

"Bara fängelse i straffskalan"

Marie Lind Thomsen är vice chefsåklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Det var hon som höll i söndagens häktningsförhandling och hon bekräftar för Fria Tider att livstids fängelse ingår i straffskalan för sabotage mot blåljusverksamhet, även när det gäller försöksbrott.

Hon vill däremot inte kommentera just detta fall eftersom hon bara skötte häktningsförhandlingen och inte längre är inkopplad på målet.

– Det där ärendet hanteras av Söderorts åklagarkammare, du får höra av dig dit, säger hon.

På Söderorts åklagarkammare hanteras ärendet av kammaråklagare Angelica Runesson. Hon vill inte spekulera i hur hårt straffet kan komma att bli för Zaid, även om hon erkänner att hon tänker på det.

– Det är ingenting jag kan spekulera i nu. Det är klart jag funderar över det, men det kommer jag framföra i samband med huvudförhandling, säger hon till Fria Tider.

Men livstids fängelse finns i straffskalan om brottet bedöms som grovt?

– Det kommer inte komma i närheten av livstids fängelse. Så mycket kan jag säga.

Men det är fängelse i alla fall?

– Det är bara fängelse i straffskalan.

Zaid Sadulla Shukri föddes enligt folkbokföringsregistret i Iraks huvudstad Bagdad år 2000. 2003 kom hans familj till Sverige som flyktingar.

Som 15-åring fick Zaid sitt första avsnitt i belastningsregistret, en misshandel som han dock aldrig åtalades för. Sedan dess har han dömts för ett flertal brott. Eftersom han hunnit bli svensk medborgare kan han dock inte utvisas enligt nuvarande lagstiftning.


Åtalet mot AFA

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.