Polisen definierar ett utpressningsvirus, så kallad ransomware, som en skadlig programvara som låser datorer och mobila enheter eller krypterar elektroniska filer. För att återfå kontrollen krävs det att den drabbade betalar en lösensumma inom en viss tid genom en onlinebetalningsmetod.
SVT Nyheter har granskat hur många svenska kommuner som drabbats av utpressningsvirus de senaste två åren, sedan 2015.
I en enkät svarar 187 av 230 kommuner, eller 81 procent, att de blivit infekterade en eller flera gånger av ett sådant virus.
"Data som hade skapats på gemensam server försvann. Det är svårt att uppskatta omfattningen, men det kan ha handlat om något hundratal arbetstimmar som gått förlorade", skriver Henrik Walve, chef på IT-kontoret i Falun, i enkäten.
Utpressningsvirus sprids genom att någon till exempel öppnar en skadlig fil i ett inkommande e-post. Då kommunernas dator är sammankopplade kan viruset snabbt spridas och skadan bli stor.
Enligt Susanne Eliasson, teknisk driftchef på Härryda kommun i Västergötland, skapar attackerna stress och rädsla hos personalen då de är kamouflerade och kan vara svåra att förutse. Enligt Härryda kommun är utpressningsvirus "ett stort hot mot verksamheten".
Även om kommunerna utbildar sin personal informationssäkerhet är det svårt att helt skydda sig. Det räcker att någon av misstag öppnar innehållet i ett infekterat mejl, vilket i princip vem som helst kan göra.