Foto: Leif Bryne/Flickr/Cc-By-Nc-Sa

91-årig svensk nekas bo med fru när kommunen satsar på etniskt äldreboende

Publicerad 3 april 2012 kl 02.44

Inrikes.Norrköpings kommun har överklagat ett beslut som ger en 91-årig man rätt att leva sina sista dagar tillsammans med sin fru. Samtidigt storsatsar kommunen på särskilda "etniska äldreboenden" där ointegrerade invandrare erbjuds hemlandets "språk, mat och kultur" på skattebetalarnas bekostnad.

Gilla artikeln på Facebook

"Hög ålder, saknad efter hustru samt ensamhet" är inget giltigt skäl att få flytta till samma boende som sin fru skriver kommunen i sitt överklagande enligt Norrköping Tidningar.

I sin ansökan om att få byta boende uppgav mannen att hans hjärnblödning gör att han har svårt att sköta sig själv samt att saknaden efter hustrun var så stark att han hade svårt att klara sig utan henne.

När Norrköpings kommun sa nej överklagade 91-åringen till Förvaltningsrätten som gav honom rätt. Mannen ansågs inte ha en skälig levnadsstandard genom att bo själv.

Men nu överklagar Norrköpings kommun det beslutet. "Hög ålder, saknad efter hustru samt ensamhet" är inget giltigt skäl till att få särskilt boende menar kommunen.

Vissa grupper har dock rätt att ställa krav. Norrköping storsatsar just nu på skattefinansierade så kallade etniska äldreboenden för en rad svårintegrerade invandrargrupper.

Du betalar
Under rubriken Språk – Mat - Kultur i kommunens mångfaldsplan (PDF) förklarar tjänstemännen hur invandrare ska erbjudas plats på särskilda nischade äldreboenden, där de ska ges tillgång till "språkkunnig personal, mat och kultur" som stämmer överens med hur man lever i hemlandet. För att klara detta ska kommunen anställa särskild "två- eller flerspråkig personal" på skattebetalarnas bekostnad, som får ett "extra ansvar" för att invandrarna ska slippa tala svenska, slippa äta svensk mat och slippa ta del av svensk kultur.

- Att få tala sitt modersmål och bo nära andra från samma kultur ger en viktig trygghet, säger Anders Nordstrand, vd för Micasa Fastigheter, som byggde ett äldreboende för iranier i Tensta 2009.

Arga reaktioner
På nätet har många varit kritiska till beslutet att neka det äldre paret att bo ihop. I synnerhet mot bakgrund av Miljöpartiets och regeringens beslut att låta hundratusentals somalier anhöriginvandra till Sverige, som motiverades just med att det vore inhumant att splittra makar och familjer.

"Det går bra att hämta hit anhöriginvandrare från Afrika men att erbjuda ett gammalt par möjligheten att bo ihop den sista tiden går inte för sig", skriver en läsare och konstaterar att snacket om humanism och solidaritet bara verkar gälla för vissa.

Rättelse: Artikeln angav tidigare att Morgan Eklund (S) var högste ansvarige politiker för omsorgsfrågor, i egenskap av ordförande i socialnämnden. I Norrköping sorterar dock äldreomsorgen under vård- och omsorgsnämnden. FT rättar och ber om ursäkt.


Nyheter från förstasidan

Socialdemokraterna vinner tyska valet

Väntas bilda rödgrön koalition med De Gröna och vänsterpartiet Linke. Kommer i praktiken att färdigställa Angela Merkels avveckling av landet.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.