Vänsterextremister rasade mot att Ilaria Salis fördes fastkedjad in i rättssalen. Längst till höger: László Dudog ett av offren för vänsterligan i Budapest.

AFA-kvinna vald till Europaparlamentet – slipper dömas för mordförsök

Publicerad 12 juni 2024 kl 08.56

Inrikes. Den italienska vänsterextremisten Ilaria Salis riskerade 20 års fängelse för mordförsök. Men nu undgår hon åtal – eftersom hon just blivit invald i Europaparlamentet och därmed blir straffrättsligt immun som EU-parlamentariker.

Dela artikeln

© Kristian Pohl

Alice Bah Kuhnke ser ut att få sitta i samma partigrupp Ilaria Salis.

Fria Tider rapporterade i februari förra året om hur en grupp internationella vänsterextremister då varit på våldsturné i den ungerska huvudstaden Budapest och brutalt misshandlat människor på gatan som de ansåg vara "fascister".

Bland annat angrep de, beväpnade med järnrör och batonger, en man i 40-årsåldern i Gazdagrét-distriktet. Enligt polisen trodde aktivisterna felaktigt att mannen, som misshandlades mycket brutalt, var en deltagare i en högerdemonstration i området.

En av de misstänkta gärningspersonerna är italienskan Ilaria Salis, 40, som har varit häktad för mordförsök i Ungern de senaste 15 månaderna. Vid en dom hade hon riskerat upp till 20 års fängelse.

Men nu släpps hon på fri fot och kan inte längre åtalas för brottet – eftersom hon har blivit invald i Europaparlamentet och därmed blir immun, rapporterar Euronews.

Ilaria Salis blev vald som representant för vänsterpartiet Alleanza Verdi e Sinistra, AVS, som ingår i samma partigrupp i EU-parlamentet som Miljöpartiet och dess nyvalda ledamöter Alice Bah Kuhnke, Isabella Lövin och Pär Holmgren.

– Det är ett mirakel att vi lever, sade ett av offren för vänsterextemisterna, László Dudog, till den italienska tidningen Il Giornale i februari.

Han och hans fästmö blev överfallna och nästan ihjälslagna med järnrörsslag och knivhugg i Budapest. Varför vet inte László Dudog, då det enligt honom inte fanns något med parets klädsel som antydde att de skulle vara politiskt engagerade varken på höger- eller vänstersidan.

Vänsterextremister i Italien har tidigare klagat på att Ilaria Salis är frihetsberövad, och bilder som visade hur hon spänts fast med en kedja i rättssalen skapade upprördhet och påstods vara "inhumant". Detta trots att förfarandet är standard för grova brottslingar i Ungern. Efter italienska påtryckningar förflyttades hon till husarrest.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.