Rättscentrum i Göteborg.

Afrikaner döms i gigantiskt knarkmål – försvarskostnaden: 27 miljoner kronor

Publicerad 31 juli 2020 kl 13.41

Inrikes. Idag kom domen i det stora narkotikamålet som pågått vid Göteborgs tingsrätt sedan oktober 2019. Alla tilltalade utom en döms till långa fängelsestraff för sin inblandning i narkotikahanteringen, meddelar Göteborgs tingsrätt. Samtliga utländska medborgare utvisas.

Gilla artikeln på Facebook

Idag kom domen i det enorma narkotikamål vid Göteborgs tingsrätt där 15 personer stod åtalade för synnerligen grova narkotikasmugglingar och grova narkotikabrott.

Målet handlar om storskalig organiserad smuggling av så kallade sväljarkapslar med heroin och kokain. Kapslarna har tillverkats i Nederländerna och därifrån har de med hjälp av kurirer transporterats till bland annat Sverige.

I Sverige har det funnits ett distributionsnät för narkotikan på såväl nationell som regional och lokal nivå. Smugglingen ska i princip ha skett varje helg under en längre period. Utredningen visar att knarkhandeln pågått i flera länder i Europa, skriver rätten.

Enligt Ekot ska flera av dem ha kopplingar till den nigerianska voodoo-maffian Black Axe. Men enligt domstolen har man inte hittat någon koppling just dit.

– Utredningen visar att en organiserad verksamhet har legat bakom smugglingen till Sverige, men vi har inte funnit stöd för några kopplingar till just det nigerianska nätverket Black Axe, säger en av rättens ledamöter, rådmannen Anna Hannell.

Alla tilltalade döms nu till långa fängelsestraff utom en som åtalades för medhjälp till synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Den personen frias helt.

Huvudmannen, en 40-årig nigerian, döms till åtta års fängelse. Han förnekar brott.

Åtalet omfattade en massiv organiserad brottslighet med över 130 kilo heroin och kokain till ett värde av 112 miljoner kronor, skriver Sveriges Radio. Narkotikamålet är ett av de största någonsin i Sverige.

Enligt kriminalkommissarie Lennart Karlsson, som var sakkunnig i målet, finns det flera olika nigerianska nätverk i Sverige.

– Det finns några som kallar sig "The airlords". Det finns "The eye". Det finns en mängd sådana här olika nätverk, säger han till Ekot.

Samtliga personer som döms och som inte är svenska medborgare utvisas efter avtjänat straff. De förbjuds att återvända hit under en period på mellan tio år och livstid.

Sex av de åtalade är nigerianska medborgare och resten är gambianer, holländare, litauer och svenskar, enligt Aftonbladet.

– I materialet finns det delar som pekar på tillhörighet i Black Axe för vissa av de här personerna. Men det förnekas av de personerna, eftersom man inte får säga att man tillhör den organisationen, har åklagaren Anna Svedin tidigare sagt till Aftonbladet.

Bara kostnaden för försvarsadvokaterna i målet blev drygt 27 miljoner kronor. Antalet huvudförhandlingsdagar var 68 stycken.


Attackerades av gäng på 20-tal personer. Mobben var beväpnad med knivar, machetes, hammare, knogjärn och yxa.0 Plus

Hemliga dokument släppta. Svenska spaningen: "Föremålet var runt, 6 till 10 meter och omringat av en strålande ring."0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Profilerna sågas. K-G Bergström: "Pinsamt dålig allmänbildning."0 

Vetenskap

Svenskarnas fynd: 3.300 år gammal guldskatt. Lyckades tyda meddelande på mångtusenårigt sigill.0 Plus

Kultur

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0 

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0