Rättscentrum i Göteborg.

Afrikaner döms i gigantiskt knarkmål – försvarskostnaden: 27 miljoner kronor

Publicerad 31 juli 2020 kl 13.41

Inrikes. Idag kom domen i det stora narkotikamålet som pågått vid Göteborgs tingsrätt sedan oktober 2019. Alla tilltalade utom en döms till långa fängelsestraff för sin inblandning i narkotikahanteringen, meddelar Göteborgs tingsrätt. Samtliga utländska medborgare utvisas.

Gilla artikeln på Facebook

Idag kom domen i det enorma narkotikamål vid Göteborgs tingsrätt där 15 personer stod åtalade för synnerligen grova narkotikasmugglingar och grova narkotikabrott.

Målet handlar om storskalig organiserad smuggling av så kallade sväljarkapslar med heroin och kokain. Kapslarna har tillverkats i Nederländerna och därifrån har de med hjälp av kurirer transporterats till bland annat Sverige.

I Sverige har det funnits ett distributionsnät för narkotikan på såväl nationell som regional och lokal nivå. Smugglingen ska i princip ha skett varje helg under en längre period. Utredningen visar att knarkhandeln pågått i flera länder i Europa, skriver rätten.

Enligt Ekot ska flera av dem ha kopplingar till den nigerianska voodoo-maffian Black Axe. Men enligt domstolen har man inte hittat någon koppling just dit.

– Utredningen visar att en organiserad verksamhet har legat bakom smugglingen till Sverige, men vi har inte funnit stöd för några kopplingar till just det nigerianska nätverket Black Axe, säger en av rättens ledamöter, rådmannen Anna Hannell.

Alla tilltalade döms nu till långa fängelsestraff utom en som åtalades för medhjälp till synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Den personen frias helt.

Huvudmannen, en 40-årig nigerian, döms till åtta års fängelse. Han förnekar brott.

Åtalet omfattade en massiv organiserad brottslighet med över 130 kilo heroin och kokain till ett värde av 112 miljoner kronor, skriver Sveriges Radio. Narkotikamålet är ett av de största någonsin i Sverige.

Enligt kriminalkommissarie Lennart Karlsson, som var sakkunnig i målet, finns det flera olika nigerianska nätverk i Sverige.

– Det finns några som kallar sig "The airlords". Det finns "The eye". Det finns en mängd sådana här olika nätverk, säger han till Ekot.

Samtliga personer som döms och som inte är svenska medborgare utvisas efter avtjänat straff. De förbjuds att återvända hit under en period på mellan tio år och livstid.

Sex av de åtalade är nigerianska medborgare och resten är gambianer, holländare, litauer och svenskar, enligt Aftonbladet.

– I materialet finns det delar som pekar på tillhörighet i Black Axe för vissa av de här personerna. Men det förnekas av de personerna, eftersom man inte får säga att man tillhör den organisationen, har åklagaren Anna Svedin tidigare sagt till Aftonbladet.

Bara kostnaden för försvarsadvokaterna i målet blev drygt 27 miljoner kronor. Antalet huvudförhandlingsdagar var 68 stycken.


Coronavaccin

"Vad håller du på med jävla somalier?" Borlänge-familjen vågade inte bo kvar efter mardrömslika upplevelsen.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

FBI organiserade kidnappning av guvernör

Sanningen om komplotten kryper fram. Gärningsmän manipulerades för att FBI skulle kunna varna för "högerextremt terrorhot".0 

Ekonominyheter

Kaffepriset upp 60 procent sedan januari

Arabicabönor skenar mest.. "Större inflations­mönster" syns nu på råvarumarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0