Val 2018
AFS-ledaren Gustav Kasselstrand talade inför över tusen åhörare under partiets valspurt i Kungsträdgården.

AFS samlade fler än 1000 i Kungsträdgården

Publicerad 8 september 2018 kl 00.01

Inrikes. Uppskattningsvis mellan 1.000 och 1.500 personer samlades i Kungsträdgården när Alternativ för Sverige höll sin valfinal under fredags­eftermiddagen. Partiledaren Gustav Kasselstrand lovade i sitt tal att AFS aldrig kommer att anpassa sig till den politiska korrektheten, utan att partiet istället ska arbeta för att successivt vidga den så kallade "åsiktskorridoren".

Gilla artikeln på Facebook

Alternativ för Sveriges månadslånga valturné med torgmöten i 50 städer runtom i landet avslutades på fredagseftermiddagen i Kungsträdgården.

Stockholms stad gjorde tidigare i veckan ett försök att stoppa AFS valfinal genom att bryta AFS avtal om att få använda stora scenen i Kungsträdgården – något som ledde till en rättslig tvist när AFS svarade med att stämma Stockholms stad.

Att AFS inte skulle få använda stora scenen motiverades av Stockholms socialdemokratiska finansborgarråd Karin Wanngård med att stadens anläggningar inte skulle få användas av "dem som vill skada vår demokrati".

Men vid tolvtiden på fredag kunde valfinalen ändå gå av stapeln. Istället för att hålla tal på stora scenen framträdde partiets talare på en mindre scen som AFS hyrt in och ställt upp på platsen.

Vice partiledaren William Hahne höll det första talet på mötet och riktade skarp kritik mot Wanngård:

– Vi är ett demokratiskt parti som kandiderar i ett val och hon inskränker vår grundlagsskyddade yttrandefrihet och mötesfrihet genom att begå avtalsbrott. Och hon kallar oss för antidemokratiska!

Bland de övriga talarna märktes riksdagskandidaten Erik Berglund som gör poddradion Den kokta grodan tillsammans med Gustav Kasselstrand. Berglund är även känd för att ha varit först med att skrika "exakt" under AFS sammankomster, något som har blivit ett stående inslag på partiets torgmöten.

Utöver partiets egna representanter var ett antal utländska gäster på plats för att tala på AFS sammankomst, bland annat parlamentsledamoten Gianluca Cantalamessa från italienska Lega Nord.

Mötet avslutades av partiledaren Gustav Kasselstrand som höll ett tal som togs emot entusiastiskt av publiken. I sitt tal lovade Kasselstrand att aldrig vika sig för den politiska korrektheten.

– Vi går ut hårt och fortsätter hårdare och hårdare. Om några år kommer det här att framstå som en västanfläkt i jämförelse. Vi flyttar hela åsiktskorridoren några meter i taget, vi vidgar den hela tiden, sade han.

– Vi kommer att göra det politiskt inkorrekta politiskt korrekt i det här landet. Jag lovar er!

Som ett exempel på hur AFS redan förskjutit ramarna för vad man "får" säga i svensk politik lyfte Kasselstrand fram partiets profilfråga: återvandringen.

– De flesta svenskar skulle inte ens ha hört ordet återvandring om vi inte hade lanserats i mars. Nu känner alla svenskar till återvandring.

– Vi har lyft den här frågan och nu börjar det ena efter det andra partiet också att prata om återvandring. Men vi äger den här frågan. Och det är den frågan som tar oss in i riksdagen om två dagar.

– Vi gör skillnad. Och vi vet redan nu, innan vi sitter i riksdagen, att Alternativ för Sverige är en maktfaktor i debatten. Vi är en opinonsbildare.

Polisen uppskattade när mötet inleddes deltagarantalet till mellan 400 och 500 personer, vilket enligt Fria Tiders reporter på platsen var en för lågt tilltagen siffra. Antalet åhörare växte under tiden som mötet pågick och stockholmare som gick förbi stannade för att lyssna, särskilt mot slutet av mötet efter kontorstid.

Vid femtiden när Kasselstrand talade uppgick publiken enligt Fria Tiders bedömning till uppskattningsvis 1 000 – 1 500 personer, utspridda på olika platser i Kungsträdgården. Flera medier rapporterade dock felaktigt att partiet lockade "ett hundratal" åhörare under fredagen.

Ett 50-tal vänsteraktivister genomförde en motdemonstration. Polisen hänvisade dem att stå på en plats längre bort i Kungsträdgården där de inte störde AFS möte.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.