Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg.

Aftonbladet censureras av Facebook – kräver att regeringen ingriper

Publicerad 1 maj 2021 kl 18.43

Media. Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg har varnats av Facebook sedan han länkat till en av Aftonbladets ledarartiklar. Det berättar han på Twitter.

Gilla artikeln på Facebook

"Fått tre påminnelser nu. Ska Facebook ha så här stor makt över yttrandefriheten? Känns som det börjar spåra", skriver Anders Lindberg.

Men till skillnad från när konservativa drabbas av censur så är det inte av politiska skäl som Facebook agerar mot den socialdemokratiska kvällstidningen. Istället handlar det om policyn om naket innehåll.

Ledarartikeln som Lindberg försöker sprida på Facebook är skriven av Aftonbladetkollegan Jonna Sima och har rubriken "Krympta snoppar och noll spermier". Artikeln är bildsatt med ett fotografi på två Greenpeace-annonser som visar bilder av könsorgan. Facebook har nolltolerans mot den typen av material på sin plattform.

Trots det kräver Lindberg att regeringen och justitieminister Morgan Johansson ingriper mot att just han nu drabbas av censuren.

"Jag tycker i grunden att Facebook som privat företag får bestämma själva. Men staten vräker in skattepengar och lockelser för att företaget ska etableras i Sverige. Mina skattepengar ska inte gå till att begränsa yttrandefriheten", twittrar han.

Gillade att SwebbTV stängdes
Många gör sig lustiga över att Aftonbladet censureras av Facebook, även om det inte är av politiska skäl. Kvällstidningen publicerade så sent som i februari en artikel om att det var rätt att SwebbTV fick sitt Youtubekonto stängt eftersom de, menade man, spred "felaktigheter om covid-19 och hade ett hatiskt innehåll".

Nedstängningen av SwebbTV var ett i raden av nedstängningar som följt efter att regeringen våren 2018 vid ett möte satte press på nätjättarna och hotade med lagstiftning om de inte tar bort misshagligt material från sina plattformar. Inte minst handlade det om att regeringen ville få bort granskningar av och kritik mot politiker och journalister.

– De angrepp som sker på samhällsbärande grupper, som förtroendevalda politiker, tjänstemän på myndigheter och journalister är attacker på den svenska demokratin och står i strid med intentionerna i tryck- och yttrandefriheten, menade Expressens dåvarande chefredaktör Thomas Mattsson, som var med på mötet.


Nyheter från förstasidan

Polisen släpper bild på Malmörånare

Polisen släpper bild. Mannen söks för ett fräckt rån som inträffade den 2 april 2021 utanför Centralstationen i Malmö.0 

Ekonominyheter

Svenskar lånar för att betala sina skulder

Hamnar sedan hos Kronofogden.. Låntagare löser små låneskulder med större lån, som nu hamnar hos Kronofogden0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.