SD-ledaren Jimmie Åkesson fördömde daltandet med Ahmad Akileh år 2010 och krävde "snarast" en ny lagstiftning. Någon ny lagstiftning har dock inte synts till – och nu väntas Akileh få svenskt medborgarskap.

Ahmad slog ihjäl Inger, 78 – nu kan han få svenskt medborgarskap

Publicerad 14 maj 2023 kl 08.23

Inrikes. År 2010 slog Ahmad Akileh, då 23 år gammal, ihjäl 78-åriga Inger i Landskrona efter att hennes make tutat på honom när han försökte tränga sig på en parkeringsplats. Nu kan regeringen tilldela Ahmad Akileh svenskt medborgarskap.

Dela artikeln

Akileh misshandlade först maken och slog sedan den äldre damen i huvudet tills hon avled av sina skador. Han dömdes för vållande till annans död och fick två års fängelse som straff.

Frågan om utvisning prövades inte av domstolen och efter att Ahmad Akileh försatts på fri fot fördömde SD-ledaren Jimmie Åkesson den slappa svenska rättvisan.

– Att det straff som Akileh tilldömdes för dödsmisshandeln av 78-åriga Inger var löjeväckande lågt tycker jag var illa nog. Nyheten om att denne våldsverkare nu också ska släppas på fri fot och dessutom med ett särskilt polisbeskydd, som de flesta brottsoffer och hotade vittnen bara kan drömma om, har verkligen skakat mig. Det här fallet blixtbelyser hur illa det står till med det svenska rättsväsendet idag. Sverige måste snarast möjligt få en ny lagstiftning och en ny praxis som respekterar brottsoffren, värnar de laglydiga medborgarna och står i samklang med den allmänna rättsuppfattningen, sade Jimmie Åkesson då.

Så blev det dock inte. Och 13 år efter Ingers död har Akileh planer på att bli svensk medborgare. Något som ironiskt nog ser ut att beviljas under en Åkesson-stödd regering.

Den idag 36-årige Akileh stötte tidigare på trubbel med sin ansökan om att bli medborgare, vilket Expressens ledarskribent Sofie Löwenmark var först med att uppmärksamma.

Problemen berodde dock inte på att Akileh slagit ihjäl en svensk pensionär, vilket givetvis inte vållar några problem för den som vill bli svensk medborgare, utan på att han för några år sedan ändrade sina födelseuppgifter hos Skatteverket, som han tidigare fuskat med.

Han har därför endast fått tillgodoräkna sig den period som han har levt här med korrekta identitetsuppgifter. Men Migrationsöverdomstolen har beviljat honom prövningstillstånd, och nu kan han därför få medborgarskap om han har lite tur.

"Själva faktumet att medborgarskapsfrågan handlar om att bara vänta ut tiden, särskilt efter ett känt fall av identitetsfusk, visar på hur lågt kraven är. En rimlig utgångspunkt borde självklart vara att en person som begår ett mord diskvalificeras", skriver Expressens Sofie Löwenmark i sin ledartext.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Halverat ekonomiskt resultat för jordbruket

Prognosen för 2023.. Värdet av spannmålsproduktionen minskar med 41 procent.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.