AI-ålderstest har 98 procents tillförlitlighet

Publicerad 15 december 2019 kl 13.08

Vetenskap. Svenska forskare har använt sig av artificiell intelligens för att ta fram en träffsäker åldersbestämning av så kallade ensamkommande flyktingbarn. Metodens tillförlitlighet ligger på 98,1 procent för underåriga respektive 88 procent för överåriga.

Gilla artikeln på Facebook

Forskare vid Blekinge Tekniska Högskola och Karolinska Institutet fick 2017 i uppdrag från Socialstyrelsen att samla in bildmaterial från magnetkameraundersökningar samt att undersöka metodens tillförlitlighet för åldersbedömning.

Forskargruppen har på eget initiativ arbetat vidare med artificiell intelligens för bildanalys och nu har de första resultaten av studien kommit. De visar att användningen av magnetkamera är en metod som har hög tillförlitlighet när det gäller att göra åldersbedömningar, det vill säga att klassificera personer som att vara antingen under eller över 18 år. Metodens tillförlitlighet ligger på 98,1 procent för underåriga respektive 88 procent för överåriga.

En stor fördel med att använda artificiell intelligens är enligt forskarna att den möjliggör resultat i realtid tack vare en automatiserad bedömningsprocess som ger samma resultat varje gång på samma bild. Resultatet är därför inte beroende av vem som genomför bedömningen, vilket i sin tur gör den mer rättssäker jämfört med metoder som använder sig av mänskliga bedömningar.

Dessutom är magnetkameraundersökning en ofarlig undersökningsmetod till skillnad från röntgen som utsätter undersökningspersonen för joniserande strålning.


Kolumn. Klas Blom om en utveckling som kan ge banker och statsmakt oinskränkt kontroll över medborgarna.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Ekonominyheter

Bunkring av torrvaror och djupfryst. Totalt steg försäljningen med 11 procent.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Vetenskap

Ny gen i Indien kan slå ut den kraftfullaste antibiotikan

Hittades i flodsediment.. Liknar inte någon annan känd resistensgen, enligt svenska forskare.0 Plus

Svenskar vistas utomhus 43 procent mer än vanligt

Överläkare: 70-åringar "som trotsiga tonåringar".. Torg, parker, båtklubbar och stränder fylls nu till bristningsgränsen, visar data från Google.0 Plus

Vetenskap

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

KI-professorn: "De för oss mot en katastrof". Slår larm i The Guardian.0 

Kultur