Mordet i Skärholmen

Åkesson: Dags börja dra in medborgarskap för kriminella

Publicerad 12 april 2024 kl 15.31

Inrikes. Jimmie Åkesson fortsätter att höja tonläget efter mordet i Skärholmen. Han föreslår att svenska medborgarskap ska kunna dras in för grovt kriminella – och att vi inte längre ska låta oss bindas av internationella konventioner.
– Medborgarskap har delats ut nästan som om man fått det i cornflakes-paketet, säger SD-ledaren.

Dela artikeln

I en intervju i TV4 Nyhetsmorgon säger Jimmie Åkesson apropå det uppmärksammade mordet att det i grunden handlar om "ett invandringsrelaterat problem".

– Vi har en väldig massa människor som befinner sig i det här landet som inte hör hemma här, säger han.

SD-ledaren fortsätter:

– Vi måste börja utvisa de här människorna. Vi måste också börja få på plats återvandring för människor som inte vill integreras i det svenska samhället.

Åkesson förtydligar att "även svenska medborgare som begår grova brott bör kunna bli av med sitt medborgarskap".

– Det är också en sådan sak som vi tittar på nu. Vi vill gå ännu längre än regeringen, för det håller inte längre. Ett svenskt medborgarskap har delats ut nästan som om man fått det i cornflakes-paketet under väldigt många år. Det är inte värt någonting egentligen idag. Vi måste börja titta på hur vi kan börja upphäva medborgarskap för människor som begår systemhotande brottslighet i Sverige.

I ett eget videoklipp efter mordet säger Jimmie Åkesson att vi inte kan "låta internationella konventioner stå över våra egna möjligheter att göra vårt land tryggare".

– Nu måste vi på riktigt börja tänka utanför ramen, säger han.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Misstänkt väskmördare gömmer sig utomlands

Polisen går ut med namn och bild. Kvinnor gripna i USA för inblandning i mordet på Värmdö.0 

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.