Åklagare: Inte brottsligt uppmana till att skjuta vita

Publicerad 23 juli 2020 kl 11.28

Inrikes. Det är inte brottsligt att uppmana till att skjuta vita människor. Det anser kammaråklagare Mathias Larsson efter att ha lagt ned en förundersökning mot en Youtubeprofil som spridit hotfulla antivita budskap i sociala medier.
– Det handlar inte om hudfärg, säger Mathias Larsson till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

© Pressbild/Thomas Carlgren

Kammaråklagare Mathias Larsson.

Det var i september förra året som Jesse Ekene Nweke Conable, som kallar sig "JCBUZ" i sociala medier, polisanmäldes för en video han laddat upp i en sluten grupp på Instagram, något som Samhällsnytt var först med att rapportera om.

I videon gör den 22-årige mannen, en nigerian som numera är svensk medborgare, ett flertal antivita uttalanden. Gruppen är endast öppen för svarta medlemmar.

– Såsom de här vita tog oss som slavar, vi ska ta dem som slavar. Vi ska behandla dem ännu värre, säger Jesse Ekene Nweke Conable samt:

– Vi ska ta deras bitches, vi ska ta deras pengar, vi ska bli den helt ärligt bästa rasen någonsin.

– Black power! Black power!

– Om någon vit kille eller vit tjej fucking snackar skit om dig – nuka dem. Om de snackar skit om din familj – skjuta dem.

Polisanmälan lämnades över till kammaråklagare Mathias Larsson vid Södra Skånes åklagarkammare som inledde en förundersökning om brott. Men den 4 juni i år beslutade sig Larsson för att lägga ned förundersökningen.

– Den misstänkte har hörts angående detta. Jag menar att man inte kan bevisa att han haft sådant uppsåt, insikt och avsikt som krävs för att det ska vara brottsligt det han har gjort, förklarar Mathias Larsson för Fria Tider.

– Det har hållits ett omfattande förhör med honom, och det är det sammantaget som lett fram till det.

Tror du att du gjort en annan bedömning om en vit svensk gjort en Youtubevideo om att skjuta svarta?

– Nej, det är inte hudfärgen det handlar om i sig detta. Det är den här situationen, och just det här klippet och de här uppgifterna som han har lämnat som leder fram till det här beslutet. Så det går inte att dra några paralleller vilken bedömning man skulle göra i ett annat ärende.

– Det handlar inte om hudfärg, att han är svart och uttrycker sig mot vita på det här sättet.


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

Halalslaktat kött och dadlar i stort projekt. Hundratals butiker ska ställas om till mångkulturellt läge redan under 2021.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.