Ingrid Eckerman och Karin Fridell Anter.

Äldre kvinnor polisanmäler Åkesson för afghanutspel

Publicerad 12 juli 2021 kl 14.00

Inrikes. Äldre kvinnor engagerade för afghanska män har nu polisanmält Jimmie Åkesson. Detta efter att SD-ledaren pratat om "vuxna afghaner utan asylskäl" i sitt Almedalstal.

Gilla artikeln på Facebook

I talet den 6 juli hänvisade Jimmie Åkesson till att "miljard efter miljard satsas på vuxna afghaner utan asylskäl".

Han pratade också om "människor som har fått massor men som i alltför många fall inte har bidragit med någonting, inte tagit minsta steg för att göra Sverige bättre och starkare".

I sin anmälan mot Jimmie Åkesson skriver kvinnorna att "det är hets mot folkgrupp att utpeka en specifik nationalitet som skulden till samhälleliga missförhållanden och som skyldig till att inte bidra konstruktivt till samhällsbygget i Sverige", enligt ett pressmeddelande.

Bakom anmälan står bland andra Karin Fridell Anter, ordförande för Stöttepelaren och nominerad till Raoul Wallenbergpriset 2021.

– Det är inte lagligt att utsätta en utpekad grupp för andras missaktning. Om någon tvekar om det olagliga i detta så pröva att byta ut ”vuxna afghaner utan asylskäl” mot ”judar” eller ”zigenare”. Hade det kunnat passera? säger Karin Fridell Anter i ett pressmeddelande.

Ingrid Eckerman är grundare av nätverket Stoppa utvisningarna till Afghanistan! och liksom Fridell Anter redaktör för bokprojektet Den onödiga flyktingkrisen.

– Förutom att bedriva hets mot folkgrupp avslöjar Åkesson att han har dåliga kunskaper och är dålig på att räkna, säger hon.

Andra personer uppes redan ha polisanmält Åkesson för hets mot folkgrupp, och "ytterligare anmälningar är att vänta", enligt pressmeddelandet.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Nya Sverigebilden

Kommer tvingas bryta sin passunion med Sverige, enligt dansk toppolitiker. Som arabland kommer Sverige inte längre ha mycket gemensamt med Danmark, menar hon.0 Plus

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

FBI organiserade kidnappning av guvernör

Sanningen om komplotten kryper fram. Gärningsmän manipulerades för att FBI skulle kunna varna för "högerextremt terrorhot".0 

Ekonominyheter

Kaffepriset upp 60 procent sedan januari

Arabicabönor skenar mest.. "Större inflations­mönster" syns nu på råvarumarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Bilder från grannar avslöjar. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0