Hela 66 procent av befolkningen mellan 9 och 85 år uppgav att de läste eller lyssnade på en bok minst en gång i veckan – en rekordnotering under hela 2000-talet.
Andelen bokläsare "en vanlig dag" låg på 51 procent.
– Det är den högsta siffran som vi sett i Mediebarometern sedan mätningarna startade i slutet på 1970-talet, säger Jonas Ohlsson, medieforskare och föreståndare för Nordicom, i ett pressmeddelande.
Den tryckta boken behåller sin dominans med 38 procents daglig räckvidd, jämfört med 15 procent för ljudboken och 7 procent för e-boken.
Skillnaderna i bokläsning mellan olika grupper är dock tydliga. Högutbildade kvinnor över 65 år är de som i störst utsträckning tar del av litteratur, medan yngre män utan universitetsutbildning läser minst.
– Om vi ser till den vuxna befolkningen står boken, särskilt den tryckta, starkast bland högutbildade kvinnor över 65 år, och svagast bland yngre män utan universitetsbakgrund, fortsätter Ohlsson.
Ljudboken, som ofta lyfts fram som en ny väg in i litteraturen, verkar enligt Nordicom bidra till att jämna ut en del av dessa skillnader.
På samma sätt som boken har radion lyckats upprätthålla sin relevans i den digitala konkurrensen. Under 2024 var den direktsända radion fortfarande det traditionella medieslag som flest svenskar – 70 procent – tog del av en genomsnittlig dag. 29 procent lyssnade som jämförelse på poddar.
SVT Play gick samtidigt om Netflix i daglig räckvidd under 2024.