Alexandra (t.v) tvingades bevittna sin mammas coronadödskamp.

Alexandra såg sin mammas corona-dödskamp: "Hon fick ligga och kvävas till döds"

Publicerad 12 maj 2020 kl 12.32

Inrikes. Den 26 mars avled den 55-åriga Borlängebon Anita Pettersson i COVID-19 på Falu lasarett. 35-åriga dottern Alexandra Sjöstedt blev vittne till mammans dödskamp, och hon är mycket kritisk till sjukvårdens agerande.
– De kunde ha gett henne syrgas eller sövt ner henne, säger Alexandra till Fria Tider.

Dela artikeln

Ett videoklipp som i söndags lades upp på Facebook av läkaren Jon Tallinger rör upp starka känslor i sociala medier. Videon, som är filmad av 35-åriga Alexandra Sjöstedt, visar hennes coronasjuka mammas dödskamp där hon kämpar för att få luft.

– Det jag tycker är så fel, är sättet hon fick dö på. Hon fick ligga och kvävas till döds. De kunde gett henne syrgas eller sövt ned henne, så att hon inte skulle känt av det, säger Alexandra Sjöstedt till Fria Tider.

– Hon var fullt medveten hela tiden, fortsätter hon.

Alexandra spelade in filmen vid niotiden på kvällen den 25 mars. Dagen därpå, klockan ett, gick hennes mamma Anita bort i COVID-19.

Nekades syrgas

Alexandra berättar att hennes mamma fick syrgas till en början, de första dagarna hon vårdades på sjukhus, men att syrgasen sedan togs bort. Anledningen var att hon puttade upp syrgasmasken i pannan, något som vårdpersonalen tolkade som att patienten inte ville ha syrgas.

Men enligt dottern ville Anita bara slippa syrgasmasken ibland, inte helt och hållet. Hon berättar också att hennes mamma inte ens fick morfin, bara lugnande medicin. Alexandra upplever det som att vårdpersonalen inte lyssnade på henne.

Alexandra betonar samtidigt att mamma Anita var svårt sjuk redan innan hon drabbades av coronaviruset. Bland annat led hon av njursvikt.

– Hon var redan palliativdömd, säger hon och fyller i:

– Det är bra om du lägger till att mamma hade en underliggande sjukdomsbild.

Anmäler till IVO

Alexandra har inte hört något mer från Falu lasarett sedan hennes mamma gick bort, men berättar att hon tänker anmäla sjukhuset till Inspektionen för vård och omsorg.

– Jag håller på och skriver anälan till IVO. Den håller jag på och skriver, den är inte riktigt klar, det är så mastigt eftersom det är så nytt, berättar Alexandra.

Hon har också haft en hel del kontakt med läkaren Jon Tallinger, som engagerat sig just när det gäller coronasjuka patienter.

– Vi har pratat väldigt mycket, berättar Alexandra Sjöstedt.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Ekonominyheter

Klart: Personer födda 1957 kompenseras

Så mycket får du – om du är född rätt år.. Årskullen har missgynnats av skattelagstiftningen och höjda åldersgränser.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.