Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk på Bokmässan.

Alla invandringskritiska tidningar blir av med mediestödet

Publicerad 27 maj 2024 kl 13.30

Media. Nya Tider, Insikt24, och Bulletin blir alla av med sitt mediestöd. Det står klart idag när fördelningen av det nya bidraget för första gången redovisas.

Dela artikeln

Den invandringskritiska tidningen Nya Tider har fått årligt presstöd på mångmiljonbelopp i tio år.

Men nu är det slut på det.

Mediestödsnämnden skriver i sitt beslut att neka bidrag att Nya Tider inte bedriver relevant lokal eller regional nyhetsförmedling. Tidningen uppges vidare endast ha "5.000 regelbundna användare".

"Mot bakgrund av att Nya Tider har en förhållandevis låg andel regelbundna användare sett till den nationella mediemarknaden finner nämnden att Nya Tiders nyhetsbevakning och redaktionella innehåll inte är av sådan betydelse för den publicistiska mångfalden eller nyhetsutbudet på den nationella mediemarknaden att Nya Tider kan anses vara av särskild vikt för mediemångfalden", skriver nämnden.

Mediestödsnämnden har beslutat om årets fördelning av det nya mediestödet som infördes i januari 2024. Bidraget har beviljats till 166 medier, som får dela på 810 miljoner skattekronor genom de fyra stödformerna.

Många medier som levt på bidrag länge går nu miste om denna födkrok. Det gäller förutom Nya Tider även invandringskritiska Insikt24. Epoch Times sökte ansökte endast om, och fick, övergångsstöd.

Nya Tider beviljas ett övergångsstöd på 4,55 miljoner kronor för i år. Övergångsstödet, som kan ges till dagstidningar som haft driftsstöd, kommer att delas ut i årliga allt mindre portioner fram till 2028, då den sista utbetalningen sker.

På högerkanten förlorar även tidningarna Bulletin, Fokus och Kvartal sitt stöd. Samtliga får dock, liksom Epoch Times, övergångsstöd.

Flera vänstertidningar får också klara sig utan bidrag i framtiden: Kommunistiska partiets tidning Proletären, Socialistiskt alternativs tidning Offensiv, socialdemokratiska AiP, Flamman, Arbetaren, Feministiskt perspektiv, Fria Tidningen och Syre.

Den enda rikstidning med utpräglat vänsterextrem profil som beviljas redaktionsstöd är Dagens ETC.

Istället blir det de stora mediejättarna som håvar in skattemedel via sina lokaltidningar. 26 Bonniertidningar får totalt 178 miljoner kronor och 15 tidningar från Stampens får 68 miljoner kronor.

Det nya mediestödet innehåller fyra nya stödformer. Av den dryga miljard som mediestödsnämnden har att fördela beviljades 810 miljoner kronor i allmänt redaktionsstöd, utökat redaktionsstöd och övergångsstöd. Övergångsstödet har lämnats fullt till de sökanden som tidigare haft driftsstöd och som uppfyllt förutsättningarna för stöd.

– Det har inneburit ett stort arbete för mediestödsnämnden att sätta sig in i det nya regelverket och att landa i de bedömningar som ingår i det. Mediemyndigheten har haft ett fint samarbete med nämnden. Jag är glad att vi nu kan presentera deras beslut så att redaktioner – som bedömts uppfylla villkoren – kan få de pengar de behöver för att bedriva den viktiga nyhetsbevakningen, säger Jan-Olof Lind, generaldirektör vid Mediemyndigheten, i ett uttalande.

Fria Tider har aldrig ansökt om eller mottagit bidrag från det allmänna och berörs därför inte av förändringarna.

Artikeln är rättad avseende Epoch Times, som endast sökte övergångsstöd.


Nyheter från förstasidan

Gängkriminella invandrare döms till döden i Irak

Sköt gängledare i vintras. Nu dömer arablandet majoriteten av dem till döden.0 

Ekonominyheter

Tillväxten föll 0,7 procent. Utvecklingen förklaras bland annat av en nedgång i hushållens konsumtion.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.