Amerikanska judar varnar Island

Publicerad 15 september 2019 kl 19.03

Utrikes. Den amerikanska judenhetens intresseorganisation ADL hotar Island med finansiell ödeläggelse om landet inte skrotar ett lagförslag om att förbjuda omskärelse av nyfödda pojkar. Planen är att lansera en kampanj mot landet med hjälp av "obefogade" nazistanklagelser, skriver ADL i ett varningsbrev.

Gilla artikeln på Facebook

© ADL

HELA BREVET: Bilden vi kommer sprida är att Island stöds av nynazister, varnar ADL.

I ett varningsbrev till isländska politiker som journalisten Chadwick Moore har publicerat hotar den judiska organisationen med att ödelägga Islands turistindustri om det nordiska landet klubbar igenom den föreslagna lagstiftningen.

I brevet hotar judarna med att använda sitt inflytande inom amerikansk massmedia för att försöka misskreditera Island om lagförslaget går igenom. Bland annat planerar man en smutskastnings­kampanj baserad på så kallad guilt by association där man, skriver man, kommer att försöka knyta Island till högerextremister som hyllar landet i sociala medier.

"Obefogade" nazistanklagelser
"ADL kommer att rapportera om hur extremister hyllar Island. Vi kräver att ni överväger den betydande medieuppmärksamhet, i USA och internationellt, som ges till ADL:s rapporter om extremism", skriver ADL och fortsätter:

"Bara det senaste halvåret har vår forskning och våra experter förekommit i CNN och andra kabelkanaler, NBC och annan marksänd tv, på 60 minutes, USA:s mest sedda nyhetsmagasin och i ledande tidningar som New York Times och Washington Post."

Därefter hotar man landet med att utsätta turistindustrin för ett hårt slag genom sin nazist- och smutskastnings­kampanj, även om man samtidigt erkänner att de planerade nazistanklagelserna är obefogade.

"Eftersom 28 procent av Islands turister kom från Nordamerika 2016 ska Islands ställning i USA vara en stor fråga ur ett ekonomiskt perspektiv. Vi är säkra på att den absoluta majoriteten av USA:s turister kommer att undvika ett land vars rykte är associerat med nazismen, även om dessa associationer är obefogade", skriver ADL.


Nyheter från förstasidan

Beskedet idag: Kraftig sänkning av pensionen

Minskar med 2,7 procent. Coronabidragen till näringslivet ska finansieras med "stor sänkning", lyder dagens besked.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.