Övergivna villor utan ägare i Detroit.
M Canzi/CC-BY

Analys: Invandrare i kommunalpolitiken kan leda till ekonomiskt sammanbrott

Publicerad 25 september 2013 kl 20.29

Ekonomi.Sven Ringborg varnar för de ekonomiska konsekvenserna av att invandrare tar över den kommunala politiken.

Gilla artikeln på Facebook

Som flera debattörer konstaterat ändrar invandringen från u-länderna snabbt det svenska politiska landskapet. En övervägande del av invandrarna röstar på vänsterpartierna. Det är mot denna bakgrund man bör se framstötar från detta håll om att utländska medborgare skall få rösträtt och valbarhet även till riksdagen. T.o.m. asylsökande utlänningar skall få rösta i det svenska valen, innan de ens har hunnit få uppehhållstillstånd i Sverige. Den tanken har framförts av Grön Ungdoms språkrör Magda Rasmusson och samhällsprofessorn och ledamoten av Republikanska föreningen Ludwig Beckman.

Den kommunala rösträtt som redan idag finns för icke-medborgare har inte givit något större avtryck. Ingen kommun har ännu så stor invandrarbefolkning av det är möjligt för någon invandrargrupp att rösta in sina egna kandidater och ta över den kommunala förvaltningen. Den saken kan ändra sig – enligt en sammanställning från Affes Statistikblogg står Botkyrka och Malmö först på tur. Men en titt på andra sidan om Atlanten visar att den vita befolkingens förlust av kontrollen över en stadsförvaltning kan få konsekvenser som går långt utöver de politiska. Erfaranheterna från de amerikanska städer som har fått icke-vit väljarmajoritet rymmer gott om varningssignaler - en rad typiska felsteg tenderar att begås och samverka. Det finns exempel på ekonomisk ruin för städerna i kombination med en heltäckande kulturell, rättslig och social systemkollaps.

Det mest aktuella exemplet är Detroit. 1912 hade staden nära 100% vita invånare. 1967 hade andelen vita minskat till 60%. Enligt den svarte ekonomen Thomas Sowell hade Detroits svarta då den högsta andelen av egnahems-ägare av alla amerikanska storstäder och en arbetslöshet på 3,4%. Likväl beslutade man sig samma år för att ställa till med vad som i svenska tidningar kallades ”negerkravaller”. Den svarta vreden tändes av dåtidens vänstervåg och riktade sig mot det vita samhället i största allmänhet. Enligt Wikipedia plundrades 2509 affärer, 412 byggnader totalförstördes och 388 familjer gjordes hemlösa. Nära 500 människor blev misshandlade. De flesta var brandmän eller poliser men även 182 civila fick uppsöka sjukhus. 10 vita dödades.

Utflyttningen till säkert avstånd från de svarta blev allmän prioritet för Detroits vita. Sju år senare var de svarta i majoritet i Detroit och valde en svart borgmästare. Valet av Coleman Young blev startskottet för en ekonomisk politik som i alla stycken utformades för att gynna svarta på vitas bekostnad. Staden blev ledande i politisk korrekthet och känd för meningslösa socialpolitiska åtgärdsprogram. Vita arbetssökande förbigicks systematiskt vid anställningar inom administrationen. Företag som ägdes av svarta fick företräde vid offentliga upphandlingar. Från politiskt håll signalerades att den svarta majoriteten nu skulle ta över inte bara den polititiska ledarrollen utan även den ekonomiska. Det gjorde man med besked - och inte utan följder.

- Staden Detroit är idag skyldig 100 000 fordringsägare över 100 miljarder kronor.
- Skulder och ofinansierade pensionsåtaganden totalt uppgår till mer än 150 000 kronor per invånare.
-Hälften av stadens vuxna invånare arbetar. (1960 hade Detroit USA:s högsta medelinkomst)
-Hälften av stadens invånare kan läsa.
- I staden har miljöfarligt avfall dumpats på 70 platser, som fordrar saneringsingripande av experter från den federala regeringen.
-6 av 10 gatlyktor fungerar och ungefär detsamma gäller för stadens brandbilar och ambulanser.
- Ett av stadens kraftverk är avstängt för reparation – sedan två år.
- Brottsligheten når alla. Detroits demokratiske kongressman, John Conyers, fick nyligen alla fyra hjulen stulna från sin skattefinansierade Caddillac Escalade.
- De många kulturinstitutioner i staden som företrädesvis användes av vita står nu övergivna och förfaller.

Amerikanska massmedia kan räkna upp ändlösa och ofta fantasifulla skäl till varför just Detroit råkat så illa ut. I dessa artiklar undviks jämförelser med vitdominerade städer, exempelvis Pittsburgh, vars stålindustri kollapsat på samma sätt som Detroits bilindustri. Pittsburgh rankades 2009 av Economist till USA:s bästa storstad att bo i. Men svarta ekonomer och till och med Detroits legendariske borgmästare Coleman Young säger gärna som det är: Det hade varit bättre om vi låtit bli att jaga iväg de vita. Detroit är sedan några veckor under tvångsförvaltning, vilket har lett till protester. Politikern Jean Vortkamp hävdade i sitt bestridande av tvångsförvaltningsbeslutet att ”en liten grupp rasistiska vita män” ligger bakom Detroits problem. Ett annat anförande inför rätten gick ut på att banker som lånat ut pengar till svarta människor före finanskrisen hade inriktat sig på ”Detroit och andra städer av färg på ett olagligt och rasistiskt sätt”.

Andra städer utan vit majoritet har gått likanande missöden till mötes. Washington DC, som har svart majoritet, klassades ett år som den sämst skötta staden i USA. Då reagerade kongressen snabbt och beslöt 1995 att Washington skulle tvångsförvaltas och att den svarte borgmästaren Marion S. Barry Jr. fick nöja sig med ceremoniella uppgifter. I en sammanställing av de sämst skötta städerna i USA ingår inte en enda som har vit majoritet.

Sven Ringborg


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

Löfvens finansguru om invandringen: Kan krascha Sverige

Varnar för "allvarlig konjunkturnedgång".. Finanspolitiska rådet om att tillväxten per capita är usel två år i rad – till följd av invandringen från tredje världen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Mer från Ekonomi

Fler än nånsin vill sälja sin bostadsrätt

Antalet begagnade bostadsrätter till salu fortsätter skena.. "Vi har nu ett rekordutbud av bostadsrätter", uppger Hemnets talesperson Staffan Tell.0 

Betydligt sämre resultat än väntat. EU-avgiften och färre skattebetalare två förklaringar.0 

Busslinjer dras in – har inte råd att tanka

Kronraset slår hårt mot småländsk kollektivtrafik.. Linjer dras in i Kalmar, Oskarshamn och Västervik när Riksbanken går "all-in" för att rädda bostadsmarknaden.0 

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Sidor

Vetenskap

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Familj får 100.000 kronor efter unikt myntfynd på tomten. Skånska familjen fann över 20 mynt som är 300 år gamla.0 Plus

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0