Anlagda storbranden i Hässleholm kan kosta samhället miljarder

Publicerad 17 augusti 2019 kl 15.24

Inrikes. Branden vid tågstationen i Hässleholm beskrivs nu som möjligen den värsta händelse som någonsin drabbat svensk järnväg, uppger Lokaltidningen. Trots det har händelsen fått relativt lite uppmärksamhet i riksmedia.

Gilla artikeln på Facebook

Det brinner mycket i Sverige. En mycket allvarlig och stor brand inträffade vid Hässleholms tågstation tidigare i veckan.

Någon hade satt eld på en byggnad i närheten av rälsen. Branden, som var enorm, förstörde hela byggnaden och skapade jättestora skador på bland annat kontaktledningar och spår.

Konstruktioner som håller upp ledningarna föll rakt över spåren.

Vem eller vilka som ligger bakom branden, som alltså misstänks vara anlagd, är ännu inte känd.

Men kostnaden för samhället kommer bli enorm.

Tågtrafiken slogs ut och att laga skadorna har visat sig var mycket svårt. Tidigast beräknas trafiken vara igång igen nästa fredag.

Hässleholm är en viktig station där bland annat Stockholmstågen går.

Att få igång trafiken igen jämförs med att bygga en normalstor järnvägsstation, enligt Lokaltidningen. Det brukar ta några år, men ska alltså göras på drygt en vecka nu.

Personalen på plats jobbar i tre skift med 30 personer. De ska bland annat löda samman 4.000 kablar.

– Jag har jobbat med järnväg i 30 år och har aldrig varit med om en värre katastrof. Det kan vara den allvarligaste händelse som någonsin drabbat järnvägen i Sverige, säger Ola Malmberg, tillförordnad enhetschef för järnvägsunderhåll i Trafikverkets region syd, till Lokaltidningen.

Enligt tidningen kan slutkostnaden hamna på en eller flera miljarder. Distriktschefen Annika Canaki säger att det känns "så meningslöst" att troligen en person har orsakat samhället en så gigantisk kostnad.

Sydsvenskan har publicerat en film från dagen efter branden.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0