Anlagda storbranden i Hässleholm kan kosta samhället miljarder

Publicerad 17 augusti 2019 kl 15.24

Inrikes. Branden vid tågstationen i Hässleholm beskrivs nu som möjligen den värsta händelse som någonsin drabbat svensk järnväg, uppger Lokaltidningen. Trots det har händelsen fått relativt lite uppmärksamhet i riksmedia.

Gilla artikeln på Facebook

Det brinner mycket i Sverige. En mycket allvarlig och stor brand inträffade vid Hässleholms tågstation tidigare i veckan.

Någon hade satt eld på en byggnad i närheten av rälsen. Branden, som var enorm, förstörde hela byggnaden och skapade jättestora skador på bland annat kontaktledningar och spår.

Konstruktioner som håller upp ledningarna föll rakt över spåren.

Vem eller vilka som ligger bakom branden, som alltså misstänks vara anlagd, är ännu inte känd.

Men kostnaden för samhället kommer bli enorm.

Tågtrafiken slogs ut och att laga skadorna har visat sig var mycket svårt. Tidigast beräknas trafiken vara igång igen nästa fredag.

Hässleholm är en viktig station där bland annat Stockholmstågen går.

Att få igång trafiken igen jämförs med att bygga en normalstor järnvägsstation, enligt Lokaltidningen. Det brukar ta några år, men ska alltså göras på drygt en vecka nu.

Personalen på plats jobbar i tre skift med 30 personer. De ska bland annat löda samman 4.000 kablar.

– Jag har jobbat med järnväg i 30 år och har aldrig varit med om en värre katastrof. Det kan vara den allvarligaste händelse som någonsin drabbat järnvägen i Sverige, säger Ola Malmberg, tillförordnad enhetschef för järnvägsunderhåll i Trafikverkets region syd, till Lokaltidningen.

Enligt tidningen kan slutkostnaden hamna på en eller flera miljarder. Distriktschefen Annika Canaki säger att det känns "så meningslöst" att troligen en person har orsakat samhället en så gigantisk kostnad.

Sydsvenskan har publicerat en film från dagen efter branden.


Egentligen är de intoleranta personer som spelar toleranta. Svenskar måste våga stå upp mot "galenskapen" och rasistanklagelserna, enligt tv-profilen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 

Kolumn. Sverige påminner om Gorbatjovs Sovjet, enligt Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Forskare varnar: WHO underskattar faran med viruset. Coronaviruset tydligt mer smittsamt än WHO räknar med.0 

Forskarlarmet: Svenska politiker struntar helt i gifterna i dricksvattnet. Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0