Pressbild: Vidarkliniken

Antroposofer sprider mässlingen i Järna

Publicerad 17 februari 2012 kl 07.32

Politik.Boende i Järna i Södertälje uppmanas av landstinget att vaccinera sig mot mässlingen sedan fyra fall av sjukdomen konstaterats där, skriver DN som citerar Länstidningen i Södertälje. Bakgrunden är att så kallade antroposofer vägrar att vaccinera sina barn efter råd från sektledare i området.

Gilla artikeln på Facebook

Mässling är en av de mest smittsamma sjukdomar som finns och den kan vara dödlig. DN skriver att det i Järna bor en "större andel än riksgenomsnittet" som inte är vaccinerade mot sjukdomen, utan att berätta vad överrepresentationen beror på.

I själva verket är anledningen till bristen på vaccinering att Järna är centralort för den europeiska sekten antroposofi, vars medlemmar tror på tomtar, vättar och troll men däremot inte på etablerad medicinsk vetenskap, eller "skolmedicin" som man nedlåtande kallar det.

I Järna driver sekten ett skattefinansierat "sjukhus" vid namn Vidarkliniken, som sysslar med trollkonst, helig dans och naturläkemedel. Patienterna ordineras inte sällan örter, oljor och dansritualer även mot livshotande sjukdomstillstånd, vilket lett till flera dödsfall.

Under 2011 fick sekten viss kritik för att den "spred allvarlig desinformation om mässlingen" på det så kallade sjukhusets hemsida. Istället för vaccin rekommenderades föräldrarna att "skrubba huden med en borste­" för att få utslagen att ­sprida sig, vilket påstods minska risken för komplikationer.

I Järna finns en grupp människor som tror på det mesta som det så kallade sjukhuset säger. I P4 Radio Stockholm intervjuas en ung antroposofisk mamma som överväger att inte vaccinera sitt barn mot mässlingen överhuvudtaget.

På grund av antroposofernas desinformationskampanj har nu smittskyddsläkaren på landstinget reagerat. I ett offentligt uttalande uppmanar man skolor och vårdcentraler i Järna att vaccinera så många barn som möjligt. Olyckligtvis driver antroposoferna även egna "skolor", så huruvida det blir någon vaccinering eller inte återstår att se.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Högerkvinnan till Ursula van der Leyen: "Du hör hemma i fängelse"

Polska ledamoten stal showen. "Du är ansvarig för varje våldtäkt, varje överfall, varje tragedi som orsakas av inflödet av illegala invandrare."0 

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.