Etableringslotsarna

Arbetsförmedlingen rekryterade åt IS

Publicerad 21 februari 2015 kl 08.01

Inrikes. Arbetsförmedlingens så kallade etableringslotsar, som infördes av tidigare integrationsminister Erik Ullenhag, har rekryterat jihadister åt terrorgruppen Islamiska staten.
– Ett sådant fall har nämnts, säger myndighetens presschef Patrik Svensson till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

© Anders Henriksson

Inte så smart? Erik Ullenhag låg bakom reformen med etableringslotsar.

Igår meddelade Arbetsförmedlingen att man skrotar projektet med "etableringslotsar" – ett politiskt jippo som kostat de svenska skattebetalarna åtskilliga miljarder kronor.

Reformen genomfördes av den förra regeringen 2010 och tanken var att nyanlända invandrare skulle få hjälp av "etablerade" invandrare i Sverige med jobb och bostad så att de skulle kunna etablera sig och integreras i det svenska samhället.

Trots att det tidigt fanns tecken på att reformen inte fungerade som den skulle och att det rörde sig om ett mångmiljardslöseri med skattemedel försvarades den länge av den förre integrationsministern Erik Ullenhag:

– Utifrån siffrorna kan man vidare dra slutsatsen att etableringsreformen fungerar bättre än det gamla systemet för introduktion på arbetsmarknaden, sade han till tidningen Arbetsvärlden för ett drygt år sedan.

När systemet med etableringslotsar nu skrotas görs det efter att det uppdagats omfattande korruption inom systemet. Bland annat har svenska skattemedel använts för att rekrytera terrorister åt den ökända terrorgruppen Islamiska staten.

– Det handlar om att arbetssökande som har varit hos etableringslots, och det handlar om några sådana tillfällen, framfört att det finns lotsar som närmat sig i rekryteringssyfte, och den informationen har vi överlämnat till Säkerhetspolisen, säger Arbetsförmedlingens presschef Patrik Svensson till Fria Tider.

– Enligt den information vi har fått så handlar det om terroristliknande stridande organisationer, fortsätter han.

Typ Islamiska staten?
– Ja, det har nämnts. Ett sådant fall har nämnts, att det skulle kunna vara det.

Svensson säger också att uppgifterna ännu inte bekräftats utan att man lämnat över uppgifterna till Säkerhetspolisen för bedömning. Däremot uppger han att det rör sig om mer än ett fall där skattefinansierade etableringslotsar anklagats för att rekrytera terrorister istället för att få invandrare i arbete.

– Det här är ju personer som inte vill träda fram offentligt utan som har informerat oss om det och så har vi fört det vidare.

Men det är flera olika personer oberoende av varandra som har framfört det här alltså?
– Den information jag har fått är att det inte är ett tillfälle, det är några, men inte många.

Men det är inte bara rekrytering till terrorgrupper som Islamiska staten som varit ett problem för Arbetsförmedlingen. Under det senaste året har man tagit emot anmälningar om "olika former av oseriös och brottslig verksamhet såsom organiserad ekonomisk brottslighet, människosmuggling, utpressning, hot, bedrägeri, mutor, försäljning av folkbokföringsadresser, uthyrning av tveksamma lokaler som bostäder", skriver myndigheten i sitt beslut.

Och Patrik Svensson understryker för Fria Tider vilket fiasko etableringslotsarna har varit och att det finns fler anledningar än terrorrekrytering för att man nu stoppar projektet.

– Det här är ju inte huvudskälet till att vi avbryter den här tjänsten, utan det är dålig kvalitet i tjänsten, att det finns inslag av brottslighet och att hot har förekommit, det är ju en lång radda, men det kanske mest bestickande i det hela är att det då även skulle kunna handla om att man försökt rekrytera, säger han.

Även Erik Ullenhags påstående om att systemet med etableringslotsar "fungerar bättre än det gamla systemet" motsägs av Arbetsförmedlingen. Istället konstaterar myndigheten att systemet med "lotsar" snarare är kontraproduktivt och till och med kan "försvåra målgruppens etablering i samhället och anknytning till svensk arbetsmarknad".

Artikeln är rättad, Arbetsförmedlingen vet inte om Säkerhetspolisen utreder ärendet men man har lämnat över uppgifterna till dem.


Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Har gripits för grov misshandel. Men polisen uppger sig ha förståelse för pappans agerande.0 Plus

Åldringen hittades dumpad i skogsdunge. Men Muhammed är fri igen efter ett mycket kort straff – och vill göra politisk karriär.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.