Foto: Andreas Rueda (CC BY 2.0)

Bankerna undviker debatt om kontanter

Publicerad 25 oktober 2012 kl 23.05

Ekonomi.Storbankernas vinst för de tre första kvartalen i år var 65 miljarder kronor. Och de kan tjäna ytterligare lika mycket till per år om de med politikernas hjälp lyckas fasa ut kontanthanteringen och tvinga svenskarna att handla allt på kreditkort - men om detta vill de inte tala. Dagens diskussion i SVT:s Gomorron Sverige blev avblåst i sista minuten.

Gilla artikeln på Facebook

Denna vecka presenterade Nordea, Swedbank, Handelsbanken och SEB sina kvartalsrapporter. Samtliga har ökat sin vinst det tredje kvartalet i år. Sett till årets första nio månader gör de fyra största bankerna tillsammans en vinst före skatt på drygt 65 miljarder kronor. Med interbankräntor nära noll har de ett utmärkt räntenetto.

200 kortköp per år
Och mer skall det bli i framtiden. Allt fler transaktioner går på kort och där tjänas provisioner. Enligt riksbankens årsredovisning gör den genomsnittlige svensken ca. 200 kortköp per år, tio gånger fler än bankomatuttagen. Men detta räcker inte för bankerna. Under året har det varit svårt att undgå Finansförbundet (f.d. Bankföreningen) kampanj mot kontanter. På web-sajten kontantfritt.nu, som numera bara finns hos archive.org kallar Finansförbundet kontanterna för "cash" för att framkalla associationer till den undre världen. Man skriver bland annat att: "Två av tre kontanta kronor finns i den kriminella sektorn. Langarna, hälarna, rånarna och svartjobbarna behöver cash." På sin nuvarande anti-kontant-sida går man lite ärligare tillväga och påminner om att "ett rån är en mycket traumatisk upplevelse och en grov kränkning mot den som utsätts." Vi som använder kontanter skall uppenbarligen betänka vår medskyldighet till att de butiker vi handlat i sedan blir rånade.

Bankerna förknippar plötsligt vanliga pengar enbart med rånare och grova brottslingar - och de utgår från att sådana personer kommer att sluta begå brott mot oss andra ifall bara kontanterna försvinner. Inte alla förstår bankernas logik men dessa fakta kan vara till ledning:

– det finns idag enligt Riksbanken drygt 100 miljarder kronor i "utelöpande kontanter"
– den provision som bankerna tar vid användning av kreditkort kretsar kring 3%

Om de 100 miljarderna byter hand 20 gånger per år går hamnar således 60 miljarder kronor hos bankerna och kreditkortsföretagen, vilket onekligen kan vara värt både en och två annonskampanjer.

Inställd debatt
Inför dagens Gomorron Sverige hos SVT var en diskussion planerad, mellan Finansföreningen å ena sidan och debattören Kristoffer Hell å den andra. Enligt Hell:s bloggsida ställdes diskussionen in eftersom Finansföreningen inte längre ville ställa upp.

Kristoffer Hell har samlat 1800 namn i sin kampanj Till kontanternas försvar. Undertecknarna kräver grundlagsskydd för rätten att använda kontanter.

Kontantkramarna påminner om att en utfasning innebär mer än en kapitalöverföring från konsument till bank via kortavgifterna. Det innebär också väsentliga svårigheter för alla som bankerna inte vill utfärda något kreditkort till - personer med betalningsanmärkningar, nyinflyttade och unga människor utan inkomster. Enligt Hell hamnar sammanlagt en miljon människor utanför bankernas och politikernas "kontantlösa samhälle".

Kristoffer Hell frågar sig också hur man - i det kontantlösa samhället - tar ut sina pengar från banken, avslutar sitt konto. "Det kan man inte". "Bankerna kontrollerar allt" enligt Hell. Han påpekar också att bankerna, och därmed myndigheterna i det kontantlösa samhället oundvikligen kommer att kunna följa i stort sett varje steg som den enskilde medborgaren tar.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Kolumn: Joakim Andersen. Sahra Wagenknecht höjer upprorsfanan mot PK-väldet och invandringen i sin nya bok.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Staten tar över pendeltågen i Stockholm efter kaos

Nödavtal med SJ träder i kraft imorgon. "Successivt kommer resenärerna att märka förbättringar".0 

Ekonominyheter

Skrotar målet när konsumenterna valde annat. Försäljingen väntas sjunka ytterligare 14 procent i år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Över 100.000 män har undersökts. Men nu stoppas studien – eftersom resultatet är "rasistiskt".0 Plus

Mer från Ekonomi

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 

Ingves: Giriga bostadsägare har förstört svensk ekonomi

"Har valt att gynna sig själva".. År efter år har ekonomin misskötts av giriga bostadsägare och opportunistiska politiker, om man får tro tidigare riksbankschefen.0 

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur