Salwan Momika.

Beslutet: Koranbrännaren Salwan Momika ska utvisas

Publicerad 7 februari 2024 kl 14.54

Inrikes. Migrationsdomstolen avslår koranbrännaren Salwan Momikas överklagande av Migrationsverkets migrationsbeslut från i höstas. Det rapporterar Ekot.

Dela artikeln

Beslutet innebär att irakiern Salwan Momikas uppehållstillståndstillstånd återkallas och att han förbjuds att återvända under fem års tid.

Migrationsdomstolen instämmer i Migrationsverkets bedömning att han lämnat otillförlitliga uppgifter om sina skyddsskäl.

Samtidigt slår domstolen fast att det finns verkställighetshinder för utvisningen. Momika har sedan tidigare på grund av detta beviljats ett begränsat uppehållstillstånd fram till april i år.

Salwan Momikas koranbränningar har fått stor uppmärksamhet internationellt, inte minst i den muslimska världen, och anses även ha påverkat den svenska Nato-processen.

Koranbrännaren har tidigare meddelat att han tänker vägra att lämna landet.

– Jag lämnar inte Sverige. Jag kommer att leva och dö i Sverige. Migrationsverket har begått ett grovt misstag. Jag misstänker att det finns dolda politiska motiv bakom detta beslut. Jag kommer att överklaga, sade han till SVT efter Migrationsverkets beslut.


Nyheter från förstasidan

Staten tar över pendeltågen i Stockholm efter kaos

Nödavtal med SJ träder i kraft imorgon. "Successivt kommer resenärerna att märka förbättringar".0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.