Foto: United Nations Foto/Creative Commons.

Bistånd till stater hjälper inte

Publicerad 25 mars 2012 kl 16.45

Inrikes.Sverige har länge velat vara bäst i klassen vad det gäller bistånd till ickefungerande länder och i år räknar regeringen med att spendera över 35 miljarder på bistånd. Nu menar en expert att biståndet är verkningslöst då ledare i biståndsländerna inte ens själva vill ha utveckling.

Gilla artikeln på Facebook

I årtionden har Sverige och andra stater gett bort skattepengar i form av bistånd till utvecklingsländer.

De många miljarderna har dock inte förbättrat situationen nämnvärt i mottagarländerna, trots det är beslutet att skänka en procent av bruttonationalintäkten per år välcementerat hos riksdagspartierna.

Fredrik Segerfeldt, författare till boken Biståndets dilemman – varför vår politik inte minskar fattigdomen, anser till skillnad från politikerklassen att bistånd till utvecklingsstater är snudd på meningslöst. Anledningen är att många ledare i eftersatta delar av världen är långt mer intresserade av svenska pengar än av att faktiskt utveckla sina länder.

"[Det] huvudsakliga hindret mot utveckling i fattiga länder är att dessa länders regeringar inte strävar efter utveckling, utan att de verkar för att upprätthålla underutvecklingens status quo. Fattigdomen beror på att ländernas eliter upprätthåller system som de själva vinner på, men som befolkningen i allmänhet förlorar på", skriver Fredrik Segerfeldt på debattsidan Newsmill.

Sammanlagt spenderas i år över 35 miljarder kronor på bistånd och enligt Regeringen så ligger det största fokuset på subsahariska Afrika.


Fria Tider i Malmö

Kraftig stålkonstruktion håller gängen på avstånd. Butiksbiträdet till Fria Tider Plus: "Polisen gör ingenting, det är rena Chicago."0 Plus

Henrik Arnstad

Elaka tungor hånar DN-veteranens nya teori. Detta folkslag är trollkarlen Gandalf en rasistisk symbol för, enligt Henrik Arnstad.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.