Hillarys skandaler

Rusning efter BleachBit-trasa efter Hillarys mejlskandal

Publicerad 4 november 2016 kl 09.59
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Intresset för gratis­programmet BleachBit har rusat i höjden under hösten sedan det blivit känt att det var det programmet Hillary Clinton använde sig av för att ta bort mejl och sopa undan spår på sin privata mejlserver.

Gilla artikeln på Facebook

Under en utfrågning i kongressen i augusti förra året fick Hillary frågan om det stämde att hon "städat" servern.

– Vadå, med en trasa eller något? undrade Hillary och försökte skratta bort frågan.

Det är något som Andrew Ziem, upphovs­mannen bakom BleachBit, försöker slå mynt av genom att sälja en särskild mikro­fibertrasa för tre dollar styck, fem om man vill ha den signerad. På framsidan av förpackningen är en bild på Hillary under hennes utfrågning i kongressen.

Trasan marknads­förs som ett komplement till BleachBit där man kan använda den för att städa utsidan av datorn medan programmet städar insidan.

Sedan trasan uppmärksammats av Fox News i onsdags har beställningarna strömmat in och Andrew hinner inte längre med att leverera. Trasorna är slut och han skriver på hemsidan att det kommer ta veckor innan de som beställer får sina trasor.

Programmet BleachBit är gratis att ladda ned från internet och används om man vill ta bort filer från datorn på ett sådan sätt att de inte kan återskapas igen, vilket annars många gånger är möjligt.

I augusti berättade den republikanske kongress­mannen Trey Gowdy att han sett anteckningar från den federala polismyndigheten FBI om att Hillarys anställda använt BleachBit för att sopa undan spår från mejlservern. Sedan dess har antalet nedladdningar av programmet ökat markant.


Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.