Bostadsbubblan

Bloomberg: Svensk lånekrasch kan bli värre än 90-talskrisen

Publicerad 22 november 2022 kl 11.53

Ekonomi. Under 1990-talets mitt var bostadsrätter i Stockholms innerstad gratis – det räckte med att ta på sig att betala månadsavgifterna till de krisande föreningarna. Nu befinner sig Sverige i den största bolåne­kraschen sedan dess – och denna gång kan det bli ännu värre, skriver Bloomberg.

Dela artikeln

Sveriges bostadspriser har sjunkit med 14 procent hittills i år, enligt Bloomberg. I sju månader på raken har priserna sjunkit, medan hushållen pressas av högre levnadskostnader och räntor.

Under oktober accelererade prisfallet till en hastighet som inte uppmätts sedan den svenska 1990-talskrisen, enligt Bloombergs siffror. Den gången befann sig den svenska valutan i gungning och Riksbanken tvingades höja räntan till 500 procent, vilket utlöste en bankkris när fastighets- och bolånesektorn drabbades av stora kreditförluster.

Bostadsrätter i Stockholm överläts i mitten av 1990-talet utan insats som ett resultat av krisen. Att ta över en bostadsrätt var fortfarande inte gratis, då lägenheter som överläts på detta sätt i regel ingick i krisande föreningar med månadsavgifter på över 2.000 kronor.

Men samma lägenheter som för 25 år sedan överläts gratis är idag värda miljoner, tack vare stora räntesänkningar, ränteavdrag och flera andra förmåner och avdrag riktade mot de som bor i dem.

Nu noterar Bloomberg att Valueguards index HOX Sweden visar ett prisfall på 3 procent bara i oktober – vilket innebär att festen med all säkerhet är slut.

Sverige drar därmed ifrån andra utvecklade ekonomier när det gäller hastigheten på boprisfallet, skriver Bloomberg. Samtidigt har prisfallet i de utvecklade ekonomierna sannolikt inte börjat på riktigt ännu, enligt nyhetsbyrån. Den ökande inflationen och Riksbankens räntehöjningar är den största förklaringen till att Sverige ändå drar ifrån.

Enligt nyhetsbyrån är Sverige också mer utsatt denna gång än under 1990-talskrisen, eftersom många yngre bostadsköpare helt enkelt aldrig har upplevt några priskorrektioner inom bostäder och därför inte tror att sådana kan inträffa. Belåningen i landet är också betydligt högre, vilket bäddar för en än värre krasch denna gång.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.