Börsen "den mest övervärderade sedan 1999"

Publicerad 14 maj 2020 kl 06.40

Ekonomi. Onsdagens nedgång på Wall Street var väntad och behövdes, eftersom börserna nu är de mest övervärderade sedan dotcom-yran 1999. Det säger en expert till CNBC.

Gilla artikeln på Facebook

Det är hedgefonden Appaloosa Managements grundare David Tepper som välkomnar onsdagens korrektion av aktiepriserna på Wall Street, som alltså före onsdagens ras ska ha varit de mest övervärderade på 20 år.

Tapper pekar på de så kallade p/e-talen för företagen i indexet S&P 500, som anger vad en investerare får betala per avkastningskrona under de kommande 12 månaderna. Dessa har nu stigit till nivåer som inte funnits sedan 2002, när dotcom-döden härjade i västvärlden.

– Marknaden ligger högt och Fed har satsat en hel del pengar. Marknaden är med vilken måttstock som helst ganska fullvärderad, säger han till CNBC.

Federal Reserve meddelade samtidigt att den amerikanska centralbanken inte har för avsikt att införa minusränta, ett experiment som bland annat Sverige prövat och som dömts ut som ett misslyckande.

Sedan Donald Trump började tala om att USA borde införa minusränta steg guldpriset med en procent, för att direkt efter Feds besked falla tillbaka till den nivå som gällde före Trumps uttalanden. Ädelmetallen steg dock åter under natten mot torsdagen svensk tid vilket är ett avbräck från guldets utveckling under krisen hittills, där guldpriset utvecklats i samma riktning som börsen.

Under tidigare kriser har ädelmetall­priserna ofta utvecklats på ett motsatt sätt jämfört med börsen, och kanske är onsdagens utveckling ett tecken på att investerare nu börjar flytta pengar från börsen till guld, efter att ha fått ta del av stödpaketen. Fysisk efterfrågan på den gula ädelmetallen är för närvarande hög i både Europa och USA, och Bank of America räknar med att guldet kommer att dubblas i pris före utgången av nästa år.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Jämförs med zombieapokalyps. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

Mer från Ekonomi

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Ingves ”djupt orolig" för sitt eget boprisrally

Riksbankschefen beklämd av lånefesten.. "Har pratat om bostadsmarknaden sedan jag började på Riksbanken" men inte gjort nåt.0 

Blev officiell valuta – då dök bitcoin

Dålig första dag för El Salvador.. Blev först att införa kryptovalutan som officiellt betalmedel.0 

Toyota och Volvo "stänger ned". Köerna växer nu för att köpa ny bil.0 

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0