Börsen "den mest övervärderade sedan 1999"

Publicerad 14 maj 2020 kl 06.40

Ekonomi. Onsdagens nedgång på Wall Street var väntad och behövdes, eftersom börserna nu är de mest övervärderade sedan dotcom-yran 1999. Det säger en expert till CNBC.

Gilla artikeln på Facebook

Det är hedgefonden Appaloosa Managements grundare David Tepper som välkomnar onsdagens korrektion av aktiepriserna på Wall Street, som alltså före onsdagens ras ska ha varit de mest övervärderade på 20 år.

Tapper pekar på de så kallade p/e-talen för företagen i indexet S&P 500, som anger vad en investerare får betala per avkastningskrona under de kommande 12 månaderna. Dessa har nu stigit till nivåer som inte funnits sedan 2002, när dotcom-döden härjade i västvärlden.

– Marknaden ligger högt och Fed har satsat en hel del pengar. Marknaden är med vilken måttstock som helst ganska fullvärderad, säger han till CNBC.

Federal Reserve meddelade samtidigt att den amerikanska centralbanken inte har för avsikt att införa minusränta, ett experiment som bland annat Sverige prövat och som dömts ut som ett misslyckande.

Sedan Donald Trump började tala om att USA borde införa minusränta steg guldpriset med en procent, för att direkt efter Feds besked falla tillbaka till den nivå som gällde före Trumps uttalanden. Ädelmetallen steg dock åter under natten mot torsdagen svensk tid vilket är ett avbräck från guldets utveckling under krisen hittills, där guldpriset utvecklats i samma riktning som börsen.

Under tidigare kriser har ädelmetall­priserna ofta utvecklats på ett motsatt sätt jämfört med börsen, och kanske är onsdagens utveckling ett tecken på att investerare nu börjar flytta pengar från börsen till guld, efter att ha fått ta del av stödpaketen. Fysisk efterfrågan på den gula ädelmetallen är för närvarande hög i både Europa och USA, och Bank of America räknar med att guldet kommer att dubblas i pris före utgången av nästa år.


Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Forskargruppen "väldigt entusiastisk." Upptäckten: Aknebakterierna frossar på näring i din kropp.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Mer från Ekonomi

Positiva trenden från i våras bruten. Dyster prognos för stora branscher om trenden håller i sig0 

"Great Reset" ska göra världen mer PK efter corona

Centralbanker ska ge invandrare social "rättvisa".. Så vill globalisterna på World Economic Forum driva igenom kulturmarxism i krisens spår.0 

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Vetenskap

Här når guldpriset botten: "Sista chansen att köpa är nu". Experten om orsakerna till att priset väntas sticka iväg.0 Plus

Konstgjort ben läker skelettskador. Forskarnas nya metod.0 

Kultur