Brittiska universitet varnar studenter för klassisk litteratur

Publicerad 19 januari 2022 kl 19.07

Kulturnyheter. Brittiska universitet har börjat varna sina studenter för att läsa klassiska böcker. Inte ens studenter som pluggar litteraturvetenskap slipper de särskilda "triggervarningarna", rapporterar Bild.

Dela artikeln

Vid University of Salford har verk som Charlotte Brontës "Jane Eyre" och Charles Dickens "Lysande utsikter" försetts med med varningstexter.

Studenterna anses nämligen kunna "uppröras" av de ämnen som böckerna behandlar.

Även universitetet i Aberdeen slår larm om "känslomässigt svåra" texter och har lagt upp en särskild sajt där man slår larm om politiskt inkorrekta inslag så att studenterna "känner sig tryggare med sina böcker".

Bland annat varnas det för att Shakespeares pjäs "Julius Caesar" innehålla skildringar av mord och "sexistiska attityder". När det gäller Jane Austens "Stolthet och fördom" uppges romanen präglas av "klassism" (klasskillnader mellan rika och fattiga) och "sexism" som kan vara "upprörande".

I Jane Austens roman "Förnuft och känsla" återfinns samtidigt "rasism och sexism som är typisk för perioden", enligt en annan varning.

Vid det anrika universitetet i Cambridge har man å sin sida "triggervarningar" i sin digitala bibliotekskatalog, skriver Bild.

För att använda sökjänsten måste studenterna först bekräfta att de är införstådda med med att de kan "triggas" av att teman som klasskillnader, rasism, homofobi, våld, trauma, krig och funktionshinder dyker upp i böckerna.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.