Ubåtsjakten i Stockholms skärgård
SMHI:s havsboj mäter vattentemperatur och annan data, och skickar den vidare till Norrköping via satellit en gång i timmen.

ÖB:s "bekräftade ubåt" i Kanholmsfjärden var havsboj från SMHI

Publicerad 16 oktober 2019 kl 00.02

Inrikes. Det var en signal till en svensk havsboj utanför Huvudskär i Stockholms skärgård som påstods vara beviset på att främmande makt kränkt svenskt territorium under ubåtsjakten i Kanholmsfjärden 2014, avslöjar SvD. Men försvaret har mörkat uppgifterna – eftersom de är pinsamma.

Gilla artikeln på Facebook

Försvaret har tidigare beskrivit bojen som ”ett svenskt föremål i vattnet av människan skapat” i läckta uppgifter till SvD. Den straff­sanktionerade försvars­sekretessen har gjort att myndighetens anställda har tvingats hemlighålla vad det handlar om.

– Problemet är inte att det är känsligt i sig, däremot pinsamt, säger en källa till SvD.

Havsbojen som signalen skickades till ägs av Försvarsmakten och är placerad öster om Huvudskär i Östersjön. SMHI använder den för sina väderobservationer, som skickas en gång i timmen via satellit till myndighetens kansli i Norrköping. Och det var alltså en signal till havsbojen som blev Försvarsmaktens "bekräftade ubåt".

Under ubåtsjakten skulle bojen bärgas och det skickades då en kodad ljudsignal från ett svenskt ytfartyg, som sade åt bojen att komma upp till ytan. En svensk ubåt i området hörde signalen och tolkade ljudet som en kränkande ubåt.

ÖB Sverker Göranson bekräftade utan reservationer ”att en mindre ubåt kränkt svenska vatten” under en presskonferens på regeringskansliet en månad efter ubåtsjakten.

– Den avgörande observationen är gjord av Försvarsmaktens sensorer. Den möjliggjordes av ett kvalificerat operativt uppträdande. Observationen uppfyller kraven för den högsta bedömningsnivån, bekräftad ubåt, sade Göransson.

Av hänsyn till sekretessnivån "kvalificerat hemlig", som är avsedd för synnerligen känsliga försvarsuppgifter, har SvD bara anonyma källor.

Flygvapenchefen: Källan kan åtalas
Inom försvarskretsar var det på tisdagskvällen sura miner efter SvD:s publicering, och flera höga militärer efterlyste ett åtal mot tidningen eller de som läckt uppgifterna om bojen.

En av dem är 72:a stridsflygdivisionens chef Carl Bergqvist, som en gång lanserade begreppet "pinsamt hemlig" på sin blogg Wiseman. Nu hävdar han själv att uppgifterna om att svenska ubåtar har "förmåga" att snappa upp undervattensljud skulle ha kunnat röja känslig information om landets "taktik" under ubåtsjakt och kvaliteten på våra "sensorer".

"Det är strängeligen förbjudet att röja försvarssekretess. Jag bedömer att dessa uppgifter är belagda med så sträng sekretess att de dessutom har mycket restriktiv delgivning", skriver Bergqvist och påpekar att det är möjligt att åtala de som lämnat uppgifterna till SvD.

"Efterforskningsförbudet gäller upp till hemlig. Ej för kvalificerat hemlig", skriver han.

Fria Tider har frågat Carl Bergqvist på vilket sätt det kan vara hemligt att svenska ubåtar har förmåga att lyssna efter undervattensljud under en ubåtsjakt, men inte fått något svar. Vi har även frågat varför Försvarsmakten i så fall har lämnat en illgul boj bestyckad med denna svenska "förmåga" att driva vind för våg på en obevakad plats halvvägs till Ryssland, men inte fått något svar på det heller.


Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Coronalagen förlängs till 2022

Socialutskottet ger grönt ljus. Den "tidsbegränsade" lagen skulle ha löpt ut sista september.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.