George Soros och Carl Bildt känner varandra sedan tidigare.

Carl Bildt: "En skam för Ungern och EU" att Soros universitet tvingas flytta

Publicerad 3 december 2018 kl 18.26

Utrikes. George Soros kulturmarxistiska universitet CEU tvingas nu till slut att stänga ner verksamheten i Ungern och flytta till Wien. Det är något som får Sveriges före detta utrikesminister Carl Bildt (M) att rasa.
"Detta är en skam för Ungern och för EU", dundrar Bildt på Twitter.

Gilla artikeln på Facebook

Central European University, CEU, skriver idag på sin hemsida att universitetet enligt ungersk lag inte längre får anta nya studenter från och med den 1 januari 2019.

Verksamheten med amerikanska utbildningsprogram som bedrivits i Budapest kommer därför att flyttas till Wien i Österrike under nästa år.

Bakgrunden är att den ungerska regeringen förra året drev igenom en lag som innebär att utländska universitet måste ha en filial i hemlandet för att få verka i Ungern. Lagen har tolkats som ett sätt att komma åt CEU, som grundades av valutaspekulanten George Soros efter kommunismens fall 1991.

– CEU har tvingats ut. Detta är aldrig tidigare skådats. En amerikansk institution har drivits ut ur ett land som är en Natoallierad. En europeisk institution har körts bort från en EU-medlemsstat, säger CEU:s rektor Michael Ignatieff.

En av dem som riktar hård kritik mot Ungern är svenske Carl Bildt. Den 69-årige politikern skriver på Twitter att det är "en skam" både för Ungern och för EU att det kulturmarxistiska universitetet tvingas flytta.

Bildt, som är tidigare statsminister och utrikesminister i Sverige, är mycket aktiv i den politiska debatten på Twitter. Häromdagen hyllade han FN:s kontroversiella migrationsavtal och underströk att avtalet måste vara "politiskt bindande" för medlemsstaterna.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.