Carl Bildt-tweet om andra världskriget upprör i Norge

Publicerad 10 april 2021 kl 12.05

Politik. Den moderata toppolitikern Carl Bildt rör upp starka känslor i våra nordiska grannländer. Anledningen är ett inlägg på Twitter igår där han skröt om Sveriges militära beredskap i början av andra världskriget. Inlägget gjordes på årsdagen av Nazitysklands invasion av Danmark och Norge.

Gilla artikeln på Facebook

Den 9 april 1940 invaderade tyska trupper först Danmark, vars regering kapitulerade efter ett par timmar av rädsla för att huvudstaden Köpenhamn skulle bombas. Samma dag invaderades Norge, som emellertid med brittisk och fransk hjälp fortsatte motståndet mot tyskarna fram till juni.

Nu menar tidigare statsminister Carl Bildt att om Hitler istället hade försökt invadera Sverige, så hade han mött hårdare motstånd.

"Sveriges försvar 1940 var inte perfekt, men fortfarande bättre än Norges och i synnerhet än Danmarks. Om Hitler bestämt sig för att invadera Sverige så hade det blivit fajt", twittrade han igår.

Men det är ett inlägg som väcker ont blod i våra nordiska grannländer, i synnerhet då det görs på årsdagen av Nazitysklands invasion av Danmark och Norge.

"Charmigt meddelande från landet som släppte igenom hundratusentals tyska soldater för att hjälpa Hitler att hålla Norge under järnstöveln", twittrar exempelvis den lokala norska vänsterpolitikern Mímir Kristjánsson.

Förutom från Norge får Bildt även kritik från Danmark och Finland.


Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Ekonominyheter

Teskedsorden mörkar sin egen konkurs

Ingen information på hemsidan.. Interna kritiken: "En organisation med ryggrad står för den sits man har satt sig i".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.