Maktkaoset

Chocken: SD fick stöd från andra partier

Publicerad 29 september 2014 kl 14.21

Politik. Sverigedemokraterna fick idag oväntat stöd från ledamöter för övriga riksdagspartier vid valet av andre vice talman till riksdagen.

Gilla artikeln på Facebook

När rösterna räknades upp hade SD:s kandidat Björn Söder fått 52 röster, trots att SD bara hade 46 av sina 49 ledamöter närvarande vid omröstningen. Vilka ledamöter från de övriga partierna som röstade på Söder är omöjligt att veta eftersom valet skedde genom sluten votering.

Bakgrunden till att posten som andre vice talman valdes genom sluten votering, istället för med så kallad acklamation som är brukligt, var att Vänsterpartiet lämnade in en begäran om det idag på förmiddagen.

– Som talman företräder man inte i första hand sitt parti utan man företräder riksdagen och nationen Sverige. Sverigedemokraterna kan aldrig företräda oss. Det är ett parti som är i grunden annorlunda, sade Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt till socialdemokratiska Aftonbladet idag.

Förhoppningen var att få med sig övriga riksdagspartier i en kupp mot Sverigedemokraterna och hålla partiet borta från talmansposten. Kupplanerna gick ut på att försöka förmå Miljöpartiet att lansera en kandidat till posten som andre vice talman och Centerpartiet en kandidat till posten som tredje vice talman. De övriga partierna skulle då ha röstat på dessa kandidater istället och på så sätt hållit SD borta från talmansposten.

– I och med att det är en sluten omröstning får de andra riksdagsledamötena möjlighet att följa sitt hjärta och inte bara följa partipiskan, menade Örjan Rodhe (V).

Genom den slutna omröstningen skulle de ledamöter som ville delta i kuppen mot SD kunna göra det i hemlighet med en hemlig röst i ett valkuvert istället för att ropa "ja" högt i riksdagen.

Men de andra partierna stödde inte V:s kuppförslag och Sverigedemokraternas kandidat Björn Söder valdes till riksdagens andre vice talman med 52 röster. Minst sex ledamöter, som inte representerar SD i riksdagen, hade då valt att "följa sitt hjärta" – och röstat på Björn Söder.

Som väntat valdes dessförinnan Socialdemokraternas kandidat Urban Ahlin till riksdagens nye talman och Tobias Billström (M) är numera riksdagens vice talman.


Hade afghansex på HVB-hemmet. Den 45-åriga politikern var nämndeman för S i samma tingsrätt som dömer henne.0 Plus

Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Österrike: Fängelse för vaccinvägrare

Utkast till nya lagen läckt. Så ska hela landets befolkning över 14 år tvingas ta coronavaccin.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.