Coronaregler: Detta gäller från och med torsdag

Publicerad 12 juli 2021 kl 16.41

Inrikes. Ett antal restriktioner kommer att lyftas från och med den 15 juli i enlighet med det så kallade steg 3.

Gilla artikeln på Facebook

Smittspridningen och antalet personer som behöver sjukhusvård för covid-19 minskar för varje vecka. Nu har nästan 70 procent av den vuxna befolkningen fått åtminstone en dos vaccin.

Sammantaget är smittläget, belastningen på sjukvården och vaccinationsgraden i befolkningen enligt regeringen på en nivå som gör att ytterligare restriktioner kan hävas. Därför har regeringen och Folkhälsomyndigheten beslutat att gå vidare med steg 3 i regeringens plan för avveckling av restriktionerna.

Detta gäller från 15 juli:

Kommunernas möjlighet att förbjuda tillträde för allmänheten, till vissa platser där trängsel kan uppstå, upphävs.

Den kvadratmeterbegränsning som styrt hur många personer som samtidigt får vistas på en viss plats, till exempel en butik, ett gym, en nöjespark eller djurpark tas bort. Verksamheterna måste dock fortfarande vidta åtgärder för att undvika trängsel och sällskap ska ha möjlighet att hålla avstånd till varandra. Ansvaret för att detta följs läggs både hos verksamheten och den enskilde individen.

Storleken på sällskap som har anvisade sittplatser på en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning, till exempel en fotbollsmatch, höjs från fyra till åtta personer. Detta gäller både inom- och utomhus. Sällskapet ska fortfarande kunna hålla ett avstånd om minst 1 meter till andra sällskap. Dessutom tas råden om hur exempelvis nöjesparker bör placera sällskap i åkattraktioner bort. Besökare ska dock fortsatt kunna hålla avstånd och trängsel ska kunna undvikas.

Regeringen har även beslutat att passagerarbegränsningar i långväga kollektivtrafik tas bort.

Nästa steg i regeringens avvecklingsplan, steg 4, planeras till någon gång i september. För att planen för avveckling av restriktioner ska kunna fortgå krävs enligt regeringen att smittspridningen och trycket på sjukvården hålls nere och att vaccinationsgraden fortsätter att öka.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Ryssar råkade välta rymdstationen. Tappade radiokontakt med jorden efter häftig gir.0 

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Kultur

Nya anti-transboken för barn: "Elefanter är inte fåglar". 22-årig högerprofil bakom barnboken.0